FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bošnjaci i Srbi u BiH različito o oslobađanju Perišića

Autor: rmav
SARAJEVO, 28. veljače 2013.(Hina) - Presuda kojom je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio odgovornosti srpskoga generala Momčiča Perišića za ratne zločine, u Bosni i Hercegovini je u četvtak kao i obično u takvim slučajevima izazvala oprečne reakcije.

Udruge koje okupljaju bošnjačke stradalnike i članove obitelji ubijenih taj su pravorijek ICTY-a listom osudile, dok su iz Republike Srpske presudu pozdravili uz očekivanja kako je to uvod u drugačiji odnos cijele međunarodne zajednice prema ratu u BiH.

"To je izvan svake pameti", izjavila je u ime udruge Majke enklava Serbrenice i Žepe njezina članica Sabaheta Fejzić.

Medijima kazala kako je nakon ovakve presude teško vjerovati Haaškome sudu jer je smatar da je sve izvjesnje da se on vodi politilkim kriterijima.

"Oni ovime čine uslugu državama koje su počinile genocid ne samo u Srebrenici, nego u čitavoj Bosni i Hercegovini gdje žive Bošnjaci", izjavila je Fejzić.

Predsjednik udruge bivših pripadnika vojske bosanskih Srba Pantelija Ćurguz oslobađajuću je presudu Perišiću pozdravio.

"Napokon je jedan Srbin oslobođen", kazao je Ćurguz medijima u Republici Srpskoj, zaključivši kako je to ohrabrenje i za druge srpske političke i vojne čelnike kojima su procesi u tijeku.

Zastupnik vladajućeg Saveza nezavisih socijaldemokrata (SNSD) u parlamentu BiH Krstan Simić je ocijenio kako je presuda Perišiću važna kao dokaz da se iz Beograda nije upravljalo vojskom bosanskih Srba te da je ona djelovala samostalno.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙