FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: ilov
ZAGREB, 12. ožujka 2013. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

RIM - Čin izbora novog pape počeo je u utorak u 10 sati misom "pro eligendo pontefice" u Bazilici sv. Petra u Rimu, procesijom svih kardinala i pjevanjem Gregorijanskog korala, kako bi sjedinjeni molili za dobro biranje pape koje će početi poslije podne kada se kardinali izbornici zatvore u konklave. U crkvu koja je simbol papinstva ulazili su svi kardinali s mitrom i u odjeći kardinalske boje, a zatim je 115 kardinala izbornika te stotinjak drugih, koji su stariji od 80 godina te zato ne mogu sudjelovati u konklavama, skinulo mitru s glave prilazeći oltaru pred kojim će se pokloniti.

LJUBLJANA - I nakon uključivanja Hrvatske u Europsku uniju između Slovenije i Hrvatske ostat će nekoliko pitanja koja još uvijek nisu riješena, a među njima i pitanje odlagališta radioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, piše u utorak ljubljansko "Delo". Još uvijek nije riješeno pitanje hoće li Slovenija sama izgraditi deponij za sve niskoradiaktivne i srednjeradioaktivne otpatke iz nuklearke Krško, čiji je suvlasnik Hrvatska, a različit je i pogled jedne i druge države na to kako osigurati sredstva za razgradnju nuklearke nakon što jednom bude zatvorena, navodi list.

BRUXELLES - Europa će zaostati za Kinom, Japanom i Sjedinjenim Državama ako ne prihvati prijedlog zakona o gradnji milijuna novih postaja za napajanje električnih vozila i vozila na plin, upozorio je europski povjerenik za promet Siim Kallas. Povjerenik Kallas otvorio je prvu ministarsku raspravu o tom prijedlogu koji neki u industriji smatraju najznačajnijim do sada kada je riječ o alternativnim gorivima. Tom inicijativom želi se prevladati zastoj u razvoju električnih vozila i vozila na plin jer ne postoji mreža postaja za njihovo napajanje.

MOSKVA, 12. ožujka 2013. (Hina/Reuters) - Ruske snage sigurnosti ubile su u utorak sedam islamskih militanata u provinciji sjevernog Kavkaza Kabardino Balkarija, javila je agencija Interfax. Tri militanta ubijena su kada su snage sigurnosti otvorile vatru na dva vozila čiji vozači nisu odgovorili na zahtjev da pokažu osobne isprave, dodaje Interfax, navodeći izvore koji su željeli ostati neimenovani. U odvojenom incidentu još su četiri militanta, osumnjičena za ilegalnu prodaju oružja, ubijena u istoj provinciji, a osam je ljudi uhićeno, navodi agencija ruski savezni antiteroristički odbor.

BEOGRAD - Deseta obljetnica smrti prvog demokratski izabranog srbijanskog premijera Zorana Đinđića, ubijenog u atentatu 12. ožujka 2003. godine ispred zgrade vlade, obilježava se u utorak u Beogradu nizom manifestacija, polaganjem vijenaca i memorijalnim mimohodom kroz centar grada. Mimohod, nazvan "Šetnja za Zorana" organiziraju Demokratska stranka, čiji je Đinđić bio predsjednik, i Liberalno demokratska partija, na čijem je čelu danas Čedomir Jovanović, jedan od nekadašnjih Đinđićevih najbližih suradnika, s sudionici će položiti cvijeće na mjestu gdje je Đinđić ubijen i u Aleji velikana gdje je Zoran Đinđić sahranjen.

TUNIS - Jedan je muškarac zadobio teške opekline zapalivši se u utorak ujutro na Aveniji Habib Burgiba u središtu Tunisa. "Evo mladosti koja prodaje cigarete, evo nezaposlenosti", uzvikivao je mladić, ulični prodavač cigareta, prije nego se zapalio ispred zgrade mjesnog kazališta. Prolaznici su priskočili u pomoć mladiću od 20-ak godina kako bi ugasili vatru, ali je već bilo zahvaćeno cijelo tijelo. Mladić je bio pri svijesti kad ga je hitna pomoć prevezla u bolnicu.

ZAGREB/MOSKVA/KABUL - Gotovo 21 tona heroina je zaplijenjena u operaciji u istočnom Afganistanu, izjavio je u utorak čelnik ruske Savezne službe za kontrolu narkotika (FSKN) Viktor Ivanov, a prenose ruski mediji. "Jučer je provedena operacija u pokrajini Nangarharu tijekom koje je uništeno nekoliko laboratorija za proizvodnju droge i zaplijenjena gotovo 21 tona heroina", rekao je Ivanov u Moskvi. "Dvadesetjedna tona je u biti godišnja količina droge koja uđe u Rusiju", kazao je.

MOSTAR - Nepoznati počinitelji provalili su u župnu kuću u mjestu Ljubiji kod Prijedora u Republici Srpskoj te otuđili novac, a zbog toga što vlasti ne poduzimaju mjere u Banjolučkoj biskupiji strahuju od ponavljanja slučaja iz Zavalja kod Bihaća, gdje je nedavno u provali ubijen svećenik don Mile Ivančić, objavili su u utorak tiskani mediji pozivajući se na Tiskovnu agenciju banjolučke biskupije (TABB). U noći s petka na subotu provaljeno je u župnu kuću u Ljubiji te je pričinjena veća materijalna šteta i otuđena određena količina novca, što je peti put da se ponavlja provalna pljačka u posljednjih deset mjeseci. Vlč. Marko Vidović sumnja da je riječ o istom provalniku koji provaljuje u župnu kuću. TABB pojašnjava da je prigodom provale župne kuće 28. prosinca prošle godine kamerom snimljen provalnik za kojega je policijska istraga kasnije utvrdila da se radi o maloljetnoj osobi te da proces zaustavljen.

TOKIO - Skupina japanskih istraživača počela je u utorak s pokušajem vađenja iz podmorja metan-hidrata, kristalizirane mješavine vode i plina ponekad zvane "gorući led", koja bi mogla spasiti Japan od energetske nestašice. Pripreme su bile u tijeku mjesecima a ispitivanje je počelo u utorak ujutro, izjavio je novinarima ministar industrije Toshimitsu Motegi. "Želimo tehnologije učiniti pouzdanima u cilju postizanja komercijalne eksploatacije", dodao je.

(Hina) xilov yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙