FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat: Hrvatskoj treba strojogradnja

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 1. ožujka 2013. (Hina) - Hrvatskoj treba moderna strojogradnja jer bez oporavka industrije nema ni izlaska iz gospodarske krize, rečeno je na današnjoj panel raspravi koju su organizirali Sindikat metalaca Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert.

Strojogradnja u Slavonskom Brodu ima 90-godišnju tradiciju i jedna je od glavnih razvojnih poluga, a Đuro Đaković je pokretač razvoja grada i županije. Vlada treba pokrenuti investicije u Đuri Đakoviću i cijeloj Slavoniji, inače ćemo biti u velikim problemima, rekao je regionalni sindikalni povjerenik Antun Štivić.

Predsjednik Sindikata metalaca Vedran Dragičević upozorio je kako su praktično sve hrvatske tvrtke koje se bave strojogradnom dospjele u fazu kada im je upitan opstanak. Upitna je sudbina industrija dizel motora, posebno onih u brodogradilištima u kojima radi 1.500 ljudi, a isto je i u Đuri Đakoviću, kaže Dragičević.

Strojogradnja, elektroindustrija, brodogradnja su motor razvoja države koji mora opstati ako želimo ostati samosvjesnom državom koja ne ovisi o drugima, a hoće li biti tako vidjet ćemo kad se objavi program razvoja industrije koji radi Ministarstvo gospodarstva, istaknuo je Dragičević.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je da njegova središnjica priprema veliki prosvjed za Praznik rada - 1. svibanj, a ne zna hoće li i prije 1. svibnja biti prosvjeda zbog smanjivanja plaća u javnom sektoru.

Mi okupljamo sindikate iz realnog sektora i od 2008. godine upozoravamo da nam tvrtke odlaze u stečaj a radnici ostaju bez posla. U zadnje 3-4 godine bez posla je ostalo više od 150.000 radnika, i to isključivo iz realnog sektora, najviše iz građevinarstva, metalske industrije i trgovine na malo, kaže Novosel.

Sindikati su podržali Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, ali su tražili da se u razdoblju nagodbe radnicima omogući redovito primanje plaća. Sada se događa da se proces predstečajne nagodbe pokrene, a radnici ne mogu ništa poduzeti radi zaštite svojih potraživanja, rekao je Novosel.

(Hina) xmvrk ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙