FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikati o smanjenju plaća: Vlada nas je prevarila

Autor: dmar
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Najava premijera Zorana Milanovića da će zaposlenima u javnim i državnim službama, osim prosvjetarima, biti smanjene bruto plaće za tri posto, dočekana je s velikim negodovanjem u sindikatima javnih i državnih službi koji poručuju - Vlada nas je prevarila.

Sindikalci podsjećaju da su s Vladom potpisali kolektivne ugovore kojima su se odrekli nekih materijalnih prava, poput božićnice i regresa, kako bi sačuvali plaće i radna mjesta, a sada Vlada gazi svoju riječ da neće dirati plaće.

Vlada je u kolovozu sa sindikatima državnih službi potpisala Kolektivni ugovor za državne službenike kojim se na četiri godine obvezala da neće smanjivati plaće, no očito ga je potpisala s "figom u džepu". Izigrani smo i osjećamo se prevarenim, izjavio je Hini predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Hrvatske Boris Pleša.

I dio sindikata javnih službi potpisao je krajem prošle godine novi Temeljni kolektivni ugovor za javne službe, kojim se odrekao dijela materijalnih prava u zamjenu za obećanje o očuvanju plaća i radnih mjesta. "To je bila prevara, a ne pregovaranje u dobroj vjeri", ističe predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske Spomenka Avberšek.

Ne može Vlada cijelo vrijeme tražiti od zaposlenih da pristanu na smanjenje plaća umjesto da se štedi na drugim mjestima. "Već godinama tvrdim da se reorganizacijom zdravstvenog sustava može uštedjeti milijardu kuna godišnje", rekla je Avberšek.

Iako je Milanović najavio da se zaposlenima u osnovnim i srednjim školama neće dirati plaće, nego će im biti povećani koeficijenti, čelnik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević skeptičan je u vezi sudbine plaća njegova članstva.

Obećali su nam povećanje koeficijenata za pet posto, kako bi se nadoknadilo to što nam je prošlog ljeta ukinut dodatak na plaću od 3, 5, 7 i 9 posto. No, u pripremi je skidanje dodatka za vjernost službi od 4, 8 i 10 posto, što će pogoditi učitelje s 20 i više godina radnog staža, upozorava Milošević.

Sada su plaće učitelja oko 500 kuna niže od prosječnih plaća u državi, a s novim ukidanjem dodatka past će debelo ispod državnog prosjeka, tvrdi Milošević.

Smanjenje plaća za oko 230.000 zaposlenih u javnim i državnim službama nastavak je promašene Vladine politike iz prošle godine, kada je kroz povećanje PDV-a i cijena struje i plina izravno udarila na potrošnju, što je rezultiralo smanjenjem potražnje i proizvodnje i gubicima radnih mjesta, ocijenio je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

Vlada je pokazala da nema rješenje za pokretanje gospodarstva, a sada je dokazala i vlastitu nevjerodostojnost. "Očekujem burnu reakciju sindikata javnog sektora, uključujući prosvjede i štrajkove", rekao je Sever.

Čelnici sindikalnih središnjica počeli su dogovore o velikom prvosvibanjskom prosvjedu, no sada je lako moguće da će se to dogoditi i prije Praznika rada, kaže Sever.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙