FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte stabilne, izgledno povećanje saudijske proizvodnje

Autor: mkuz
LONDON, 20. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte ostale su u srijedu gotovo nepromijenjene budući da su izgledi za povećanu opskrbu iz Saudijske Arabije neutralizirali optimizam u vezi oporavka svjetskog gospodarstva i poboljšane izglede za potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte ostala gotovo nepromijenjena, na 117,48 dolara. Na američkom tržištu barel je poskupio 31 cent i prodavao se po 96,97 dolara.

Očekuje se da će Saudijska Arabija, najveći svjetski izvoznik sirove nafte, povećati proizvodnju u drugom tromjesečju ove godine kako bi zadovoljila veću kinesku potražnju i poduprla gospodarski oporavak u drugim zemljama, priopćili su izvori iz naftne industrije, ne navodeći koliko će biti to povećanje.

U zadnja dva mjeseca 2012. Saudijska Arabija oštro je smanjila proizvodnju, za oko 700.000 barela dnevno, kako bi srezala višak ponude i poduprla cijene nafte.

"Zahvaljujući solidnim izgledima za povećanje opskrbe iz Saudijske Arabije veća je vjerojatnost da ćemo - nakon što probijemo aktualni uski raspon trgovanja - svjedočiti silaznom trendu cijena", rekao je Christopher Bellew iz londonskog Jefferies Bachea.

Naftom se trguje u tijesnom cjenovnom rasponu od 115 do 119 dolara za barel od početka veljače a analitičari smatraju da će se taj trend nastaviti i u dogledno vrijeme.

"Cijene sirove nafte gurnute su vrlo visoko i potreban je krupan razlog da ih se digne iznad 120 dolara za barel. Ako se ne pojavi okidač koji će ih pritisnuti, cijene bi mogle ostati na ovoj razini još neko vrijeme", dodaje Bellew.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 113,62 dolara, što znači da je bila 56 centi niža nego prethodnog dana.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙