FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fidel Castro na sjednici kubanske skupštine

Autor: mhaj
HAVANA, 24. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro u nedjelju je sudjelovao u radu kubanske skupštine, u jednom od svojih rijetkih pojavljivanja u javnosti, izvijestili su mediji.

Nakon što se 2006. razbolio i prepustio predsjedničku dužnost svom bratu Raulu, Fidel se odrekao svih svojih dužnosti osim one zastupnika u Nacionalnoj skupštini. Na današnjoj je sjednici sjedio pokraj brata Raula, a riječ je o njegovom drugom pojavljivanju na sjednici parlamenta otkad se razbolio 2006. i prvo od 2010., prenose mediji.

Castrovo iznenadno pojavljivanje na sjednici, nakon nedavnih izjava njegova brata o povlačenju s dužnosti, ponovno potiče nagađanja o tome tko će u budućnosti voditi državu.

Raul Castro je u petak na pitanje novinara o predsjedničkim izborima u šali odgovorio kako će "uskoro navršiti 82 godine" te da ima pravo povući se. Poručio im je da pozorno prate govor koji će održati u nedjelju na sjednici parlamenta. Stranim novinarima nije dopušteno prisustvovati sjednici.

Novi saziv Nacionalne skupštine izabran je 3. veljače. Svih 612 zastupnika u parlamentu, u kojem komunisti nemaju oporbu, spremno je, kako se vjeruje, Raulu Castru dati još jedan predsjednički mandat.

Promatrači ocjenjuju da će ovo gotovo sigurno biti posljednja vlada koju vodi jedan od braće Castro te da će na to mjesto biti izabran netko mlađi, a jedan od kandidata mogao bi biti prvi potpredsjednik države ili jedan od pet potpredsjednika. Oni prosječno imaju preko 70 godina.

(Hina) xmh ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙