FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Chavezov iznenadni povratak otvara pitanja

Autor: rtom
CARACAS, 18. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Iznenadni povratak Huga Chaveza u domovinu njegovi su pristaše dočekali oduševljeno pošto je dvomjesečno izbivanje zbog operacije raka na Kubi prijetilo ugroziti 14-godišnju vladavinu Venezuelom bogatom naftom, no predsjednikov povratak ne znači da je ta prijetnja otklonjena, drže analitičari.

Socijalist Chavez (58), koji se smatra najboljim učenikom kubanskog revolucionara Fidela Castra, a sam se proglašava sljedbenikom Simona Bolivara, oca neovisne Latinske Amerike, nije se pojavljivao u javnosti nakon šestosatne operacije 11. prosinca na Kubi niti se do danas oglasio na društvenim mrežama.

Prva njegova fotografija bila je objavljena u petak i pobudila je spekulacije da je montirana.

"Vratili smo se u venezuelsku domovinu. Hvala Bože! Hvala voljenom narodu! Ovdje nastavljamo s liječenjem!", napisao je na Twitteru predsjednik u ponedjeljak koji je po povratku primljen u vojnu bolnicu u Caracasu.

"Ostajem vjeran Kristu i vjerujem svojim medicinskim sestrama i liječnicima. Odsada naprijed u pobjedu. Živjet ćemo i pobijediti", napisao je nadalje Chavez za kojega se ranije nagađalo da je preslab za višesatni let s Kube.

Chavezov povratak pozdravljen je vatrometom i oduševljenjem jer je socijalistički predsjednik pridobio mase ulažući u njihovo obrazovanje, zdravstvenu skrb i infrastrukturu u zemlji od 29 milijuna ljudi koja se unatoč prirodnim izvorima bori sa siromaštvom i visokom stopom kriminala.

No stručnjaci, pa i sami Chavezovi pomoćnici ističu da je njegovo zdravstveno stanje i dalje krhko. Operacija u prosincu u Havani bila je četvrta po redu otkako mu je prvi put dijagnosticiran rak u lipnju 2011. u donjem dijelu trbušne šupljine.

Njegov povratak u domovinu u ranim jutarnjim satima tipičan je potez bivšeg vojnika koji je vladao teatralno i bez dlake na jeziku, oštro postupajući prema protivnicima i rabeći oštru protuameričku retoriku dok je petrodole ulagao u projekte za siromašne.

Oporba, koja zamjera vladi tajnovitost oko Cahvezova zdravstvena stanja, pozivala je da se on proglasi nesposobnim te da se raspišu novi izbori u roku od 30 dana, vjerojatno između nasljednika kojega želi Chavez, a to je Nicolas Maduro i glavnog oporbenog vođe Henriquea Caprilesa.

Maduro, 50-godišnji bivši vozač autobusa bio bi vjerojatni pobjednik izbora.

"Neizvjesnost oko mogućih predsjedničkih izbora ostaje otvorenom, unatoč Chavezovu povratku", ocijenio je politički analitičar Luis Vicente Leon.

Nakon reizbora u listopadu kada je javno obznanio da je pobijedio rak, Chavezovo se stanje pogoršalo i nije mogao prisegnuti na novi mandat u siječnju. Vrhovni sud razljutio je oporbu presudom da on ostaje predsjednik i da se svečanost prisege odgađa.

Chavezov povratak zasjenit će raspravu oko nedavno provedene devalvacije nacionalne valute, zbog kojeg oporba optužuje vladu za nesposobnost i neznanje.

Za razliku od prijašnjih povrataka u domovinu, državni mediji nisu prenijeli nikakve snimke. Zbog duga boravka na Kubi venzeuelska oporba optužila je vladu da se prepustila diktatu i manipulaciji Kube. Bivši kubanski lider Fidel Castro Chavezov je politički mentor i redovito ga posjećuje u bolnici.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙