FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 23. veljače 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama, koji je u petak u Bijeloj kući primio japanskoga premijera Shinza Abea, izjavio je kako su se dvije države spremne angažirati na odlučnim potezima kada je riječ o Sjevernoj Koreji, a nakon njezine provokacije trećim po redu nuklearnim pokusom. Obama je novinarima također kazao kako je s japanskim premijerom razgovarao o zabrinutosti obiju zemalja provokacijama Sjeverne Koreje te je izrazio odlučnost obiju država da poduzmu odlučne poteze reagirajući na sjevernokorejski nuklearni pokus izveden 12. veljače. Abe, čija je stranka pristaša tvrde linije kada je o Sjevernoj Koreji riječ, kazao je kako dijeli Obamino mišljenje o potrebi donošenja nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN kojom će se Pjongjang osuditi zbog izvedenih pokusa. "Ne možemo tolerirati poteze Sjeverne Koreje, poput lansiranja raketa ili nuklearnih pokusa. Dogovorili smo se da ćemo surađivati kako bismo riješili sjevernokorejski problem na vrlo odlučan način", rekao je Abe. Dvojica čelnika uporabila su relativno umjerenu retoriku u pogledu odnosa s Kinom s kojom je Japan u višemjesečnom teritorijalnom sporu zbog manje skupine otoka u Istočnome kineskom moru koje Japanci nazivaju Senkaku, a Kinezi Diaoyu. Za Tokio je ovaj posjet prilika da se ponovno ojačaju odnosi između dviju država saveznica, pogoršanih, prema Abeovu mišljenju, za vrijeme vladavine prethodnih vlada. Na planu gospodarske suradnje dvojica čelnika razgovarala su o sudjelovanju Japana, što priželjkuje SAD, u "Prekopacifičkom partnerstvu" (TPP) s ciljem stvaranja najveće zone slobodne trgovine u svijetu.

DAMASK - Sirijska oporba u petak je objavila da namjerava osnovati vladu koja će biti zadužena za upravu nad teritorijima pod kontrolom sirijskih pobunjenika. "Slažemo se oko potrebe osnivanja vlade koja će biti zadužena za upravu na oslobođenom teritoriju", rekao je za France presse Walid Al-Buni, glasnogovornik oporbene Nacionalne koalicije. Buni je rekao kako se nada da će vlada uspjeti "uspostaviti bazu" na teritorijima koji su u rukama pobunjenika, a riječ je o velikim područjima na sjeveru i na istoku zemlje. Koalicija bi se trebala sastati 2. ožujka u Istanbulu gdje će odlučivati o sastavu privremenog kabineta te izboru njegova čelnika izvan članova koalicije. "Potrebna nam je tehnokratska vlada", rekao je Buni. Drugi po veličini sirijski grad Alep pogođen je u petak trima raketama zemlja-zemlja, pri čemu je, prema zadnjim podacima smrtno stradalo 29 civila, a više od 50 ih je ranjeno. Novo nasilje uslijedilo je samo dan nakon što je u Damasku u više bombaških napada smrtno stradalo oko stotinu ljudi, a 250 ih je ranjeno. Međunarodni posrednik za Siriju Lakhdar Brahimi najoštrije je osudio napade u Damasku, nazivajući ih "ratnim zločinima". I visoka predstavnica europske diplomacije Catherine Ashton u petak je osudila napad u Damasku, rekavši da "politički vjerodostojnim procesom" treba okončati prolijevanje krvi u Siriji.

RIM - Talijanska predizborna kampanja završena je u petak u znaku slabog nastupa premijera na odlasku Maria Montija, ključnog za krajnje neizvjesne i potencijalno nestabiline rezultate izbora, ocjenjuje Reuters. Politički čelnici održali su završne skupove svojih kampanja prije nastupa izborne šutnje uoči dva dana glasovanja u nedjelju i ponedjeljak, a analitičari ističu kako je rezultat previše neizvjestan da bi se prognoziralo pobjednika. Analitičari su podijeljeni oko toga da li će čelnik lijevog centra Pier Luigi Bersani, koji je vodio s pet postotaka prednosti prije dva tjedna, moći formirati stabilnu većinu koja će nastaviti ekonomske reforme nužne da nekonkurentna Italija izađe iz recesije. Za Bersanija se misli da je sada samo nekoliko postotaka ispred čelnika desnog centra Silvija Berlusconija, ali mu se još uvijek daju dobri izgledi da osvoji pobjednički bonus zastupničkih mjesta koji će mu osigurati komotnu kontrolu donjeg doma. Međutim, izbori se vrte oko mnogo složenije utrke za Senat, u kojoj se pobjednička bonus mjesta dodijeljuju po regijama. Izborni stručnjak Roberto D'Alimonte izrazio je zabrinutost da Monti može pasti ispod praga od 8 posto glasova potrebnih za osvajanje senatskih mjesta u nekim regijama, što bi po njemu moglo biti pogubno za Italiju, jer reče, "budućnost Italije i euro zone ovisi o toj varijabli". Najveća opasnost za Italiju i euro zonu je da izbori proizvedu slabu vladu nesposobnu za odlučnu akciju, što bi uznemirilo investitore i potaklo novu dužničku krizu, ocjenjuje Reuters.

BEOGRAD - Hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines od 31. svibnja će uvesti letove dva puta tjedno između Splita i Beograda, izjavila je u petak za Hinu predstavnica tvrtke za Srbiju. "Croatia Airilines letjet će ponedjeljkom i petkom, red letenja još nije utvrđen, a cijena povratne karte sa svim pristojbama bit će već od 111 eura", izjavila je za Hinu Martina Strašek Filipčić, komercijalist Croatia Airilnesa za tržište Srbije.Ta je informacija potvrđena i na štandu Hrvatske turističke zajednice na međunarodnom sajmu turizma u Beogradu, gdje Hrvatska nastupa među oko 1.000 izlagača iz 46 zemalja.

BEOGRAD - Američki glumac Michael Madsen otvorio je petak u Beogradu 41. Međunarodni filmski festival, a glavni je program tradicionalno počeo projekcijom dobitnika Zlatne palme u Cannesu - filma “Ljubav” Michaela Hanekea. Publika u beogradskom Sava centru ovacijama je pozdravila Madsena, glumca proslavljenog u filmovima Quentina Tarantina, a u subotu će ga u redovitom programu vidjeti i u filmu “Pored puta”, koji kao redatelj i producent potpisuju Srbi Zoran i Vladimir Lisinac, braća iz Kruševca koji svoju filmsku karijeru grade u Americi. Do 3. ožujka u osam programskih cjelina i projekcijama u četiri kino-dvorane bit će prikazano 75 filmova iz cijelog svijeta, a FEST zatvara premijera srbijanskog filma “Falsifikator” redatelja i scenarista Gorana Markovića. Hrvatska je na ovogodišnjem FEST-u zastupljena u programu “Europa izvan Europe” filmom Branka Schmidta “Ljudožder vegetarijanac”, te u programu “FEST predstavlja” koprodukcijskim projektom s Njemačkom i Srbijom “Najljepša je moja zemlja”. Inače, „Europa izvan Europe” jedini je natjecateljski program FEST-a a čini ga izbor od devet filmova europskih kinematografija izvan Europske unije - iz Turske, Rusije, Kazahstana, Ukrajine, Srbije, Hrvatske, Norveške, Izraela i Armenije. Kao prateći program FEST-a bit će održan okrugli stol o budućnosti filmske vrpce, snimanja filmova i digitalne revolucije u sedmoj umjetnosti, a među sudionicima su protagonist filma “Albertov put” Albert Mayer - tvorac Panavision kamere, hrvatski redatelj Nikša Sviličić, te domaći filmski stručnjaci.

MOSKVA - Francuska filmska zvijezda Gerard Depardieu, koji je dobio rusko državljanstvo početkom siječnja, izjavio je u petak da bi želio pokrenuti snimanje televizijske serije temeljene na ruskoj književnosti, javljaju ruski mediji. "Razgovarao sam s (ruskim ministrom kulture Vladimirom) Medinskim o mogućnosti zajedničkog rada u Rusiji. Mi bismo željeli napraviti televizijsku seriju temeljenu na ruskoj književnosti u kojoj bi bili angažirani glumci iz raznih zemalja i prikazivati ih diljem svijeta", rekao je Depardieu novinarima u Boljšoj teatru u Moskvi. Početkom siječnja ove godine ruski predsjednik Vladimir Putin dao je francuskom glumcu (64) rusko državljanstvo, nakon polemika s francuskim premijerom Jean-Marc Ayraultom koji je kritizirao glumčevu odluku da zbog povećanja poreza iz Francuske ode živjeti u Belgiju. Zahvalivši se na tom činu, Depardieu je Rusiju nazvao "velikom demokracijom" i kritizirao rusku oporbu, kao i punk skupinu Pussy Riot. "Nadam se da ću naučiti ruski kako bih mogao komunicirati s ljudima", kazao je on. Također je rekao da ne bi želio živjeti u Moskvi zbog prometnih gužvi pa će tako biti prijavljen u Ulici demokracije u Saransku u ruskoj republici Mordoviji.

(Hina) xggoj yggoj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙