FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak povjerenja talijanskih potrošača s rekordno niske razine

Autor: mkuz
RIM, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Povjerenje talijanskih potrošača oporavilo se u veljači s rekordno niske razine u prethodnom mjesecu, ali je i dalje na vrlo nisko uoči predstojećih parlamentarnih izbora, pokazali su podaci objavljeni u petak.

Državni zavod za statistiku ISTAT objavio je da je indeks povjerenja potrošača porastao u veljači na 86,0 bodova, s 84,7 bodova koliko su iznosili u prethodnom mjesecu. Siječanjska je vrijednost revidirana blago naviše, s početno procijenjenih 84,6 bodova, ali je još uvijek najniža otkada su se 1996. počele voditi te statistike.

Vrijednost indeksa za veljaču bila je osjetno viša no što su u prosjeku prognozirali eknomisti koje je anketirao Reuters, procijenivši je na 84,8 bodova. Ujedno je najviša od listopada prošle godine.

Potrošači se bore s najduljom talijanskom recesijom u zadnjih 20 godina. Aktivnosti se smanjuju od sredine 2011.

U proteklih 12 mjeseci osobna potrošnja bilježila je najveći pad od Drugog svjetskog rata, pokazuju podaci ISTAT-a.

Poboljšanje povjerenja potrošača u veljači pripisuje se uglavnom poboljšanom raspoloženju zbog osobnih financija. Odgovarajući podindeks porastao je na 91,7 bodova, s 89,3 boda koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

Ocjena stanja u gospodarstvu također se blago popravila, uz rast odgovarajućeg indeksa na 72,9 bodova, sa siječanjskih 72,7 bodova.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙