FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znatno poboljšana njemačka poslovna klima u veljači - Ifo

Autor: mpuk
BERLIN, 22. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Njemačko poslovno raspoloženje naglo se poboljšalo se u veljači, izvijestio je u petak ugledni njemački institut Ifo, čiji je indeks poslovne klime u tekućem mjesecu zabilježio najveći skok u više od dvije godine.

Institut Ifo sa sjedištem u Muenchenu objavio je u petak da je njegov indeks poslovne klime, za potrebe čije izrade anketiraju oko čelnike oko 7.000 njemačkih poduzeća, porastao u veljači, četvrti mjesec zaredom, na 107,4 boda, s revidirana 104,3 boda u siječnju.

To je njegov najveći mjesečni rast od srpnja 2010. a vrijednost je premašila i najveću procjenu ekonomista koje je anketirao Reuters a iznosila je 106,2 boda. U prosjeku su ekonomisti očekivali da će dosegnuti 105 bodova.

Podindeks Ifo-a koji odražava ocjenu sadašnjeg stanja u gospodarstvu, porastao je u veljači na 110,2 boda, sa 108,1 boda zabilježena u siječnju. Podindeks očekivanja poskočio je sa 100,6 na 104,6 bodova.

Aktivnosti u njemačkom gospodarstvu smanjile su se u četvrtom tromjesečju za 0,6 posto zbog oštrog pada potražnje iz trgovinskih partnera u eurozoni, no ekonomisti očekuju da će taj pad biti kratkog vijeka i da Njemačka neće kliznuti u recesiju koja se definira kao dva uzastopna tromjesečja pada aktivnosti.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙