FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: S&P 500 na putu prvog tjednog gubitka od početka godine

Autor: scvi
NEW YORK, 8. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas ne bilježe veće promjene unatoč ohrabrujućim makroekonomskim pokazateljima Kine i Njemačke, pri čemu je S&P 500 indeks čvrsto na putu prvog tjednog gubitka od početka godine.

Terminski Dow Jones oko 13,30 bio je na gubitku 13 bodova, dok je S&P 500 bio u plusu 0,9 bodova, a Nasdaq 4,5 bodova.

S&P 500 jačao je pet tjedana za redom, te je trenutno u plusu u odnosu na početak godine za 5,8 posto. Međutim, nakon što je dosegnuo najvišu razinu u zadnjih gotovo pet godina, posljednjih dana nema snage za veći rast.

Najnoviji podaci iz Kine ukazuju na jačanje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom gospodarstvu. Naime, u siječnju je izvoz Kine porastao za 25 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je više od očekivanja i najveći skok još od travnja 2011. godine. To ukazuje na jačanje inozemne potražnje.

Uvoz Kine porastao je također više od očekivanja, 28,8 posto, što ukazuje na jačanje domaće potražnje i razbuđivanje industrijske aktivnosti.

U međuvremenu, objavljeno je i da je Njemačka u 2012. ostvarila drugi najveći višak u vanjskoj trgovini u zadnjih više od 60 godina, što ističe snagu najvećeg europskog gospodarstva.

Međutim, to u većoj mjeri ne utječe na raspoloženje ulagača na Wall Streetu. Investitori nove smjernice očekuju od objave podatka o vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a u studenome, te zalihama veleprodavatelja u prosincu, a pratit će i objavu financijskih izvješća kompanija.

Na europskim burzama najvažniji indeksi danas su ojačali, zahvaljujući pozitivnim makroekonomskim pokazateljima Kine i Njemačke. Trenutno je frankfurtski DAX u plusu 0,24 posto, pariški CAC 0,49 posto, a londonski Ftse 0,48 posto.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙