FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 20. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

SOFIJA

Ostavkom vlade premijera Bojka Borisova zbog nasilnih prosvjeda potaknutih velikim povećanjem cijene struje, Bugarska se u srijedu pridružila nizu europskih vlada koje su pale jer su oštrim mjerama štednje pokušale riješiti europsku dužničku krizu. Višednevno nasilje s 28 ozlijeđenih nastavilo se u srijedu ujutro kada se pokušao zapaliti 36-godišnji Bugarin u gradu Varni i hospitaliziran je u kritičnom stanju, prenosi AFP. Agencija dodaje da je preminuo mladić koji se u utorak zapalio u Velikom Tarnovu, a koji je, prema policiji, patio od psihičkih tegoba. Ostavkom u srijedu premijer Borisov distancirao se od nasilja "prema narodu koji ga je doveo na vlast" kazavši kako neće "sudjelovati u vladi čija policija tuče prosvjednike" i najavio smanjenje cijene struje i povlačenje licence češkom distributeru čime će izazvati krizu s Češkom, pišu agencije. Uz povike "mafija" i "ostavka" Bugari danima prosvjeduju zbog vrtoglavih cijena energije koje nameću monopolisti u toj najsiromašnijoj članici Europske unije s niskim životnim standardom i proširenom korupcijom.

AMRITSAR

David Cameron u srijedu je postao prvi britanski premijer na dužnosti koji je izrazio žaljenje zbog jedne od najkrvavijih epizoda u britanskoj kolonijalnoj Indiji, masakra nenaoružanih civila u gradu Amritsaru 1919. godine. Otac indijskog pokreta neovisnosti Mahatma Gandhi rekao je da je masakr u Amritsaru, u Indiji poznat kao Jallianwala Bagh, potresao temelje Britanskog Carstva. Skupina britanskih vojnika otvorila je 13. travnja 1919. godine vatru na nenaoružanu gomilu bez upozorenja u tom sjevernom indijskom gradu nakon razdoblja nemira i pritom hladnokrvno ubila stotine ljudi. Iako se Cameron, koji boravi u povijesnom posjetu Amritsaru, nije ispričao za masakr, jasno je pokazao da tu epizodu smatra mrljom na prošlosti Velike Britanije. Odjeven u tamno odijelo, Cameron je položio vijenac na spomenik stradalima u masakru. "Ovo je vrlo sramotan događaj u britanskoj povijesti, za koji je Winston Churchill s pravom rekao da je 'monstruozan'", napisao je Cameron u knjizi posjetitelja.

PEKING

Kina je u srijedu kategorički odbacila izvješće američke tvrtke za sigurnost koja optužuje kinesku vojsku za informatičko piratstvo tvrtki i vladinih agencija iz SAD-a. Tvrdnje tvrtke Mandiant, jednog od savjetnika američke vlade u području informatičke sigurnosti, "neutemeljene" su, priopćio je Geng Yansheng, glasnogovornik kineskog ministarstva obrane. "Cyber napadi po prirodi su transnacionalni, anonimni i varljivi, ima puno nesigurnosti o njihovu podrijetlu", kazao je on. "Oslanjati se na IP brojeve (jedinstvene brojčane oznake računala) kako bi zaključili da ti napadi dolaze iz Kine pokazuje nepoznavanje temeljnih tehničkih pravila", objavilo je kinesko ministarstvo. Mandiant je ovog tjedna optužio kinesku vojsku da nadzire stotine pa čak i tisuće hakera, nakon što su proveli više stotina istraga po tom pitanju zadnje tri godine. Hakeri, koji "imaju sjedište uglavnom u Kini i s čijim je aktivnostima u potpunosti upoznata kineska vlada", navodno su ulazili na stranice agencija američke administracije, američkih kompanija i novina.

LJUBLJANA

Direktor trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je da očekuje pozitivne učinke od ulaska Hrvatske u EU na poslovanje svoje tvrtke. "Hrvatska je naše prirodno i dugoročno zanimljivo tržište. Ulaskom Hrvatske u EU postizat ćemo mnogo više sinergije u administraciji i nabavi, a bolji rezultat očekujemo već ove godine", rekao je Balažič u razgovoru za ljubljansko "Delo" od srijede. Balažič, koji je na čelo uprave došao prošle godine, nije želio komentirati sadašnji postupak u kojemu većinski vlasnici još prikupljaju neobvezujuće ponude za 58,13 posto Mercatorovih dionica kao ni neslužbene informacije prema kojima bi Agrokor i u ovom pokušaju prodaje mogao biti najozbiljniji potencijalni strateški kupac. Što se tiče sadašnje pozicije Mercatora na hrvatskom tržištu, Balažič je ustvrdio da je poslovanje Mercatora u Hrvatskoj izuzetno zahtjevno, među ostalim i zbog dominantnog položaja Konzuma, ali i jake strane konkurencije te zahtjevne logistike.

MOSKVA

Rusija je u srijedu upozorila sirijski režim i ustanike da bi nastavak njihovog vojnog sukoba mogao dovesti do "međusobnog uništenja". "Nijedna strana u sukobu ne može si dopustiti oslanjanje na vojno rješenje. To je put koji nikamo ne vodi, put prema međusobnom uništenju", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za tisak. "Vrijeme je da se okonča sukob dug dvije godine", nastavio je on. "Vidimo pozitivne znakove, tendenciju prema dijalogu od strane vlade i oporbe", rekao je šef ruske diplomacije. Pomoćnik ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov objavio je u utorak da će šef sirijske diplomacije Valim Mualem doputovati u Moskvu 25. veljače kako bi pokušao pronaći izlaz iz krize, dodajući da datum odvojenih pregovora sa sirijskom oporbom još nije utvrđen.

MOSKVA

Državljani Rusije ilegalno su iznijeli 49 milijardi dolara izvan zemlje prošle godine, što odgovara 2,5 posto bruto domaćeg proizvoda, kazao je guverner ruske središnje banke Sergej Injatijev u razgovoru za dnevnik Vedomosti u srijedu. "To se odnosi na drogu ili druge proizvode zabranjene u Rusiji, mito isplaćeno na račune u inozemstvu dužnosnicima ili čelnicima tvrtki ... te na razne fiskalne pronevjere", rekao je Injatijev. Ukupan odljev privatnog kapitala, legalan i ilegalan, institucije su procijenile na 56,8 milijardi dolara za 2012., nasuprot 80,5 milijardi dolara 2011. Taj se indikator jako prati u ekonomskim krugovima koji u njemu vide znak loše klime za poslovanje koja vlada u nekoj zemlji. Injatijev je procijenio da je zbog tog odljeva proračun ostao bez oko 450 milijardi rubalja ili 11,1 milijarda eura.

SARAJEVO

Sadašnja vlada Federacije Bosne i Hercegovine treba nastaviti djelovati u punom kapacitetu sve dok se na zakonit način ne okonča započeti proces izglasavanje nepovjerenja i u tom razdoblju ne mogu joj se smanjivati ovlasti za djelovanje, izjavio je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko. U intervjuu kojega je u srijedu objavilo sarajevsko "Oslobođenje" Inzko je kazao kako nema dvojbe da stranke koje imaju većinu u federalnom parlamentu imaju pravo tražiti uspostavu nove vlade, no odluka o nepovjerenju sadašnjoj vladi ne može se smatrati usvojenom sve dok se ne okonča procedura vezana za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, koju je pokrenula Stranka demokratske akcije (SDA). "Dakle očekujem da trenutna vlada FBiH nastavi raditi punim kapacitetom i provoditi svoje ovlasti i funkcije sukladno ustavu i zakonima", kazao je Inzko.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙