FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U parlamentu FBiH počela rasprava o povjerenju entitetskoj vladi

Autor: rmav
SARAJEVO, 12. veljače 2013.(Hina) - Zastupnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak je na izvanrednoj sjednici u Sarajevu počeo raspravu o povjerenju entitetskoj vladi.

Sjednica, kojoj nazoči 85 od 98 zastupnika, sazvana je na zahtjev zastupničkih klubova Socijaldemokratske partije BiH (SDP), HDZ BiH, HDZ 1990. i Saveza za bolju budućnost (SBB) uz obrazloženje kako sadašnja vlada ne odražava legitimnu volju većine birača izraženu na izborima 2010. godine niti većinu koja djeluje na zakonodavnoj razini vlasti.

U sadašnjoj vladi FBiH je uz osam ministara iz SDP-a i devet iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB).

SDP je ranije s tim strankama bio u koaliciji, no raskinuo ju je u lipnju 2012. godine sklopivši tada savez sa dva HDZ-a i SBB-om.

Federalni premijer Nermin Nikšić je uoči sjednice Zastupničkog doma izjavio kako očekuje da će ona biti okončana u demokratskom duhu, no nije želio nagađati o mogućem ishodu.

Četiri stranke koje su zatražile izglasavanje nepovjerenja vladi imaju potporu 56 zastupnika što bi trebalo biti dostatno za donošenje takve odluke, no da bi postala pravomoćna mora je potvrditi i Dom naroda.

Iz SDA su najavili kako će vjerojatno posegnuti za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako spriječiti Dom naroda da izglasa nepovjerenje vladi dok se o svemu ne očituje entitetski Ustavni sud.

Predsjednik Federacije BiH Živko Budimir (HSP) koji jedini ima ovlasti imenovati novu vladu u ponedjeljak je američkom veleposlaniku u BiH Patricku Moonu i posebnom predstavniku Europske unije u BiH Peteru Sorensenu prenio uvjeravanja kako "neće stati na put rekonstrukciji vlade ukoliko se ona provodi sukladno ustavu".

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙