FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i SAD pozivaju na kompromis u Federaciji BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 22. siječnja 2013.(Hina) - Veleposlanici Europske unije i Sjedinjenih Država u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen i Patrick Moon pozvali su u utorak zajedničkom izjavom političke stranke u Federaciji BiH da napokon postignu razuman dogovor o funkcioniranju vlasti u tom entitetu i prestanu iznositi maksimalističke zahtjeve koji ne mogu dovesti do rješenja sadašnje krize.

"Na žalost, čelnici obje strane nastavljaju s postavljanjem nerealnih zahtjeva. Ponovljeni zahtjevi dva HDZ-a za smjenu predsjednika Federacije BiH Živka Budimira ne pridonose izgradnji povjerenja neophodnog za postizanje pozitivnog rješenja. Što se tiče predsjednika Budimira, nerealno je zahtijevati usvajanje određenih zakona ili stavljanje veta na izbor ministara u vladi", stoji u izjavi koju je medijima dostavilo američko veleposlanstvo.

Izjava veleposlanika Sorensena i Moona reakcija je na sukob između dva stranačka bloka kojega na jednoj strani čine Socijaldemokratska partija BiH (SDP), Savez za bolju budućnost (SBB) te HDZ BiH i HDZ 1990. a na drugoj Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatska stranka prava (HSP) i Narodna stranka "Radom za boljitak" (NSRzB).

Prvi blok od lipnja prošle godine pokušava smijeniti ministre u federalnoj vladi koji dolaze iz drugog bloka no u tome ne uspjevaju jer se tome protivi predsjednik FBiH Budimir, član HSP-a.

Čelnici SDP-a Zlatko Lagumdžija i HDZ BiH Dragan Čović do sada su odbijali razgovarati s Budimirom a iz njihovih stranaka opetovano su pozivali predsjednika FBiH da podnese ostavku.

Veleposlanici EU i SAD u BiH istaknuli su kako obje strane moraju biti spremne na kompromis.

"Vjerujemo da će građanima najbolje služiti vlada i parlament Federacije BiH koji su u stanju donositi odluke kojima će riješiti ekonomske i socijalne probleme u Federaciji a ne da pokušavaju dobiti ili zadržati vlast samo da bi osigurali pozicije za svoje istomišljenike, prijatelje ili obitelji. Nitko nema koristi od ove pat pozicije koja se nastavlja", stoji u izjavi Sorensena i Moona.

Stranački blok SDP-dva HDZ-a-SBB zatražio je izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj vladi Federacije BiH koja bi se o tome trebala očitovati na sjednici zakazanoj za četvrtak.

Ovisno o tome uslijedit će rasprava na parlamentu FBiH a stranke "četvorke" uvjerene su kako će ona uslijediti narednog tjedna te kako će tada uslijediti i izglasavanja nepovjerenja federalnoj vladi.

Ukoliko se to dogodi otvorila bi se mogućnost formiranja nove vlade no i tu presudnu rječ ima predsjednik FBiH Budimir koji po ustavu jedini ima ovlasti predložiti premijera i ministre.

Ukoliko Budimir odbije predložiti ministre po volji koalicije predvođene SDP-om moglo bi se dogoditi da sadašnja vlada nastavi raditi u tehničkom mandatu sve do izbora u jesen 2014.

(Hina) xrmav ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙