FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Budimir: O središnjoj Bosni i Posavini ovisi budućnost BiH

Autor: rmav
SARAJEVO, 4. veljače 2013.(Hina) - Pitanje pozicije Hrvata koji žive na prostoru središnje Bosne i povratka onih koji su prognani iz Posavine ključni su za funkcioniranje Federacije BiH ali i opstanak Bosne i Hercegovine kao države, ocijenio je predsjednik FBiH Živko Budimir izrazivši istodobno protivljenje prijedlozima ustavnih i drugih reformi koje bi te ljude dodatno obespravile.

"Proces preustroja FBiH upravo na pitanju Hrvata središnje Bosne pada ili prolazi i to bi trebali znati oni koji na tome rade", izjavio je Budimir u intervjuu što ga je u ponedjeljak objavilo sarajevsko "Oslobođenje".

Posebna stručna skupina osnovana pod pokroviteljstvom američkog veleposlanstva u BiH započela je prije desetak dana konzultacije o prijedlozima za mogući preustroj FBiH.

Ti bi prijedlozi trebali biti sistematizirani i pretočeni u moguća rješanja o kojima bi se raspravljalo na posebnoj konferenciji u svibnju.

Budimir je na stajalištu kako bi promjena ustava FBiH, odnosno promjena njezina administrativno-teritorijalnog ustroja, bez promjene ustava BiH samo dodatno zakomplicirala postojeće probleme.

"Bilo bi to puno jednostavnije (provesti) u okviru ustavnih promena na razini BiH", kazao je Budimir, no dodao je da ako se već pokušava doći do promjena onda se ne smije dopustiti da, primjerice, županija Središnja Bosna u kojoj su Hrvati u relativnoj većini bude "utopljena" u neke druge županije.

"Kao što je središnja Bosna pitanje opstojnosti i funkcioniranja FBiH, što su rušitelji BiH znali i stoga su udarali na povratnike u srednjoj Bosni a danas uništavaju gospodarske subjekte u njoj, tako je i Posavina pitanje opstojnosti BiH. Povratak u bosansku Posavinu nitko neće moći spriječiti", ocijenio je Budimir dodajući kako je uvjeren da će Posavina koja je sada podijeljena međuentitskom crtom ponovo biti jedna regija.

Budimir je zaključio kako i Bošnjaci i Hrvati u FBiH imaju slične probleme.

Bošnjaci se tako plaše da će biti majorizirani u Mostaru a Hrvati na entitetskoj razini.

"Neka Bošnjaci Mostara zajedno sa Strankom demokratske akcije (SDA) i drugim bošnjačkim strankama naprave prijedlog modela izbora vlasti u gradu Mostaru i mi ćemo ga prihvatiti, uz uvjet da isti model zaštite prava Hrvata bude primijenjen na razini FBiH", predložio je Budimir.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙