FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Parlament FBiH ovog tjedna odlučuje o povjerenju vladi

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. veljače 2013.(Hina) - Četiri političke stranke koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji Bosne i Hercegovine osigurale su većinu glasova potrebnu kako bi se izglasalo nepovjerenje sadašnjoj vladi tog entiteta i pokrenuo postupak imenovanja nove, u kojoj više neće biti ministara iz Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak", prenio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Predsjednici klubova zastupnika Socijaldemokratske partije BiH (SDP), HDZ BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB) Jasenko Selimović, Marinko Čavara i Mirsad Đugum ustvrdili su kako je zajamčena potpora "komotne" većine zastupnika za izglasavanje nepovjerenja sadašnjoj vladi.

Zastupnički dom federalnog parlamenta o povjerenju vladi bi se trebao izjašnjavati u utorak, a Dom naroda 15. veljače.

Prema najavama iz stranaka koje traže smjenu, u Zastupničkom će domu nepovjerenje vladi iskazati 56 od 98 zastupnika, dok bi u Domu naroda za takvu odluku trebalo glasati njih 35 od mogućih 58.

Uz SDP, HDZ BiH i SBB izglasavanje nepovjerenja vladi zatražio je i HDZ 1990.

Ove četiri stranke, zajedno sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpskom demokratskom strankom (SDS), čine vladajuću koaliciju na državnoj razini koja je uspostavljena nakon što je u lipnju 2012. godine SDP razvrgnuo političko savezništvo sa SDA, nakon čega su smijenjeni i njeni ministri u Vijeću ministara BiH.

Zbog znatno kompliciranije procedure, smjene ministara iz SDA te HSP-a i NSRzB do sada nisu provedene unatoč opetovanih pokušaja SDP-a i tri nove stranke-saveznice na federalnoj razini.

Trenutačni odnos snaga u federalnoj vladi je takav da njenih devet ministra pripada bloku SDA-HSP-NSRzB, dok ih je osam iz SDP-a pa je gotovo nemoguće donošenje bilo kakvih strateških odluka.

"Proces rekonstrukcije izvršne vlasti FBiH trebao je biti završen prije sedam mjeseci, dakle onda kada je formirana nova parlamentarna većina", kazao je Jasenko Selimović tvrdeći kako su od tada građani postali žrtve blokada i opstrukcija koje provodi SDA.

Planirano izglasavanje nepovjerenja vladi u federalnom parlamentu moglo bi doći u pitanje ukoliko bi se bošnjački zastupnici u Domu naroda, od kojih je većina iz SDA, pozvali na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i time praktično blokirali donošenje odluke. U slučaju pokretanja mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa pravorijek donosi Ustavni sud FBiH odnosno njegovo posebno vijeće koje opet ne može funkcionirati jer u sudu nisu popunjena sva sudačka mjesta.

Predsjednik kluba zastupnika HDZ BiH Čavara uvjeren je kako se bošnjački klub u Domu naroda ipak neće odlučiti na ovakav manevar jer drži kako bi bi to bila zloporaba instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Nakon eventualnog izglasavanja nepovjerenja sadašnja bi vlada nastavila raditi u tehničkom mandatu do imenovanja nove, no cijeli taj postupak bitno ovisi o predsjedniku FBiH Živku Budimiru (HSP) koji jedini ima ovlasti imenovati premijera i ministre, a parlament ih potom potvrđuje.

Predsjednik Budimir još se nije očitovao o tome što kani poduzeti ukoliko vladi bude izglasano nepovjerenje.

(Hina) xrmav ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙