FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Puljić: Kardinali u Vartikanu 22. i 23. veljače

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. veljače 2013.(Hina) - Dio kardinala okupit će se u Vatikanu 22. i 23. veljače na ranije planiranom susretu i tada su mogući neki dogovori o sazivanju konzistorija odnosno konklave za izbor novog pape, no konkretnih koraka neće biti prije 28. veljače kada nastupa odreknuće Benedikta XVI, kazao je u ponedjeljak novinarima u Sarajevu kardinal Viko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Kardinal Puljić je kazao kako je za njega osobno kao i za cijelu Crkvu u Bosni i Hercegovini papina odluka o odreknuću iznenađenje, no istaknuo je kako u cijelosti razumije razloge koji su Benedikta XVI naveli na taj korak.

"Za sve nas skupa to je iznenađenje", kazao je Puljić, ističući kako Benedikt XVI predstavlja svijetli lik papinstva u povijesti.

"Žao nam je što je došlo do ovakve geste, no razumijemo je. Papinska služba veoma je zahtjevna a taj ritam nije lako slijediti", kazao je vrhbosanski ndbiskup.

Puljić je kazao kako je jasno da se Papa odlučio na odreknuće vodeći se svojom savješću i njemačkim odgojem koji mu je nalagao da sve što radi radi savršeno i precizno.

"Kada je shvatio da to više ne može, odlučio se na odreknuće", kazao je Puljić.

Dodao je kako su papinom gestom svi pomalo zbunjeni, no istaknuo je kako važno razumjeti da bez obzira na čin Benedikta XVI Crkva nastavlja sa svojim poslanjem.

"Crkva ide dalje i nema opasnosti da je ona izgubljena", kazao je Puljić.

Na upit o tome tko bi mogao biti novim papom, kardinal Puljić je odgovorio kako je sve ono što se sada čuje tek puko nagađanje koje potječe uglavnom iz svjetovnih krugova koji ne razumiju u cjelosti kako Crkva zapravo funkcionira.

"Izbor novog pape neće biti niti blizu onome što novinari i mediji nagađaju", kazao je kardinal Puljić, dodajući kako Katolička crkva treba poglavara "koji može podnijeti izazove vremena".

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙