FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 11. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 15,30 sati.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI u ponedjeljak je pozvao na sazivanje konklave kako bi se izabrao njegov nasljednik nakon što je objavio svoje povlačenje iz papinske službe. Papa je rekao da zbog poodmakle dobi osjeća teret papinske dužnosti te da je dugo promišljao svoju odluku i donio je za dobro crkve. "U današnjem svijetu, izloženom tolikim brzim promjenama i uzdrmanom pitanjima od duboke važnosti za život vjere, kako bi se upravljalo lađom Svetog Petra i naviještalo evanđelje nužna je snaga i tijela i duha", rekao je Papa objavljujući da napušta papinski položaj. Snaga, rekao je Papa, "je u meni toliko oslabila da moram priznati svoju nesposobnost da na odgovarajući način upravljam službom koja mi je povjerena". Papa Benedikt je potvrdio da je "potpuno svjestan težine tog čina" i da se "punom slobodom" "odriče službe rimskog biskupa i nasljednika Svetog Petra". Papinska stolica ostat će prazna u 20 sati 28. veljače, rekao je Papa kardinalima objavljujući svoju odluku o povlačenju.

VATIKAN

Papa Benedikt XVI. vodit će Katoličku crkvu do 20 sati 28. veljače ove godine, kada će se povući s položaja, a svoju je odluku donio u skladu sa zakonima crkve i potpuno slobodno, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi. Papa će voditi crkvu sve do 20 sati 28. veljače ove godine kada će se povući, rekao je Lombardi, dodajući da je najava Pape da odlazi "sve iznenadila", jer o toj odluci nisu znali ni Benediktovi najbliži suradnici. Prema Lombardijevim riječima, Benedikt XVI. će nakon odlaska s položaja otići u papinsku ljetnu rezidenciju u blizini Rima a nakon toga će se povući u samostan unutar Vatikana. Papa se ne boji raskola u Katoličkoj crkvi nakon svog odlaska, nastavio je Lombardi te objasnio da Benedikt XVI. neće sudjelovati u izboru novog Pape.

VATIKAN

Iznenadna objava pape Benedikta XVI. da se 28. veljače povlači s položaja poglavara Rimokatoličke crkve izazvala je u ponedjeljak reakcije diljem svijeta, pa se tako među prvima oglasio Berlin koji je odao priznanje "doprinosu Svetog oca Katoličkoj crkvi". "Njemačka vlada iznimno cijeni Svetog oca i sve ono što je tijekom života napravio i čime je pridonio Katoličkoj crkvi. Bio je na čelu Crkve skoro osam godina. Ostavio je vrlo osobni pečat kao mislilac na čelu Crkve, ali i kao njezin pastir. Koji god bili razlozi njegove odluke, moraju se poštivati", kazao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert čiju izjavu prenosi Reuters. Njemačka kancelarka Angela Merkel je kazala da je to odluka koja je u njoj izazvala "najveće poštovanje". "Papa Benedikt XVI. donio je tešku odluku koju u doba u kojem se živi sve duže mnoge osobe mogu razumjeti", dodala je kancelarka.

ZAGREB

Hrvatska će danas poslati Arbitražnom sudu svoj podnesak o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije, najavila je u ponedjeljak prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. "Što se Hrvatske tiče, mi smo to u normalnoj proceduri donijeli, odlučili, pripremili i danas šaljemo", rekla je Pusić novinarima u Saboru nakon zatvorene sjednice saborskih odbora za vanjsku politiku i europske integracije te Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe na kojoj je sudjelovala. Podnesak ima 3.800 stranica, 300 stranica samog teksta i ostalo su prilozi i zemljopisne karte, kazala je. "To nije više posao politike, to je posao pravne struke, vrhunskih ljudi koje smo angažirali, domaćih i pravnih stručnjaka", rekla je. Pusić je rekla da će, nakon što Arbitražni sud primi podnesak, primjerci slovenskog podneska biti dostavljeni Hrvatskoj, a hrvatskog Sloveniji. Nakon toga "imamo određene rokove da se očitujemo. Dalje od toga vam ne mogu reći, dalje od toga je pitanje pravne procedure".

SARAJEVO

Policija Unsko-sanske županije u ponedjeljak je počela privoditi osobe za koje se sumnja da bi mogle biti povezane s ubojstvom katoličkog svećenika don Mije Ivančića, počinjenom u Zavalju kraj Bihaća, a ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić prenio je hrvatskom veleposlaniku u toj zemlji Tončiju Staničiću kako će biti poduzete sve nužne mjere da se rasvijetle sve okolnosti ovog brutalnog zločina. Vršitelj dužnosti komesara policije Unsko-sanske županije Marijan Šimić izjavio je tijekom dana kako je privedeno više osoba te da će se nastaviti sa svim potrebnim provjerama na terenu. Temeljem obdukcije tijela svećenika Ivančića (78) utvrđeno je kako je on brutalno ubijen 8. veljače, a sumnja se da je ubojstvo počinilo više osoba. Mediji u BiH prenose kako je svećenik najprije izboden nožem u predjelu vrata, a potom mu je lubanja smrskana kamenom.

CONAKRY

Zapovjednik gvinejskih oružanih snaga i još nekoliko visokih vojnih dužnosnika iz ove zapadnoafričke države smrtno je stradalo u ponedjeljak kada se zrakoplov kojim su putovali u glavni grad Liberije Monroviju srušio, izvijestio je izvor blizak predsjedništvu u Conakryju, želeći ostati anoniman. "Vojni zapovjednik i još pet visokih vojnih dužnosnika nalazilo se u tom zrakoplovu", rekao je neimenovani izvor, dodavši kako su svi putnici u zrakoplovu poginuli. Gvinejski glavni vojni zapovjednik, general Kelefa Diallo nalazio se u zrakoplovu, a putovao je u sigurnosnu misiju u Liberiju, objavila je gvinejska policija. Diallo je bio bliski suradnik gvinejskoga predsjednika Alphe Conde. Liberijski sigurnosni izvori objavili su da je u nesreći, koja se dogodila blizu Charlesvillea, oko 40 km jugoistočno od Monrovije poginulo najmanje 10 osoba.

LJUBLJANA

U izjavi povodom prve obljetnice djelovanja svoje vlade slovenski premijer Janez Janša naveo je u ponedjeljak da je ona zacrtala put iz krize te da ne treba dopustiti da budućnost zemlje ugroze neodgovorne političke računice. "Vlada je napornim radom u godini dana uspjela postaviti temelje da se Slovenija uspješno suoči s posljedicama krize. Put je trasiran, a našu budućnost ugrožavaju još samo političke blokade", naveo je Janša u izjavi povodom godišnjice djelovanja vlade, objavljenoj na vladinim internetskim stranicama. Janšina vlada počela je djelovati 10. veljače 2012. godine, a činila ju je koalicija od pet stranaka: Janšina Slovenska demokratska stranka (SDS), kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS), Građanska lista (GL) i Slovenska pučka stranka (SLS). Ta se koalicija ovih dana raspada s obzirom da je iz nje već izišla centristička Građanska lista, a najavljen je izlazak još dviju stranaka - DESUS-a i SLS-a.

ZAGREB

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izrazila je u ponedjeljak iznenađenje odlukom pape Benedikta XVI. da se 28. veljače povuče s položaja poglavara Katoličke crkve. "Iznenađena sam...moram se upoznati s razlozima", kazala je Pusić novinarima nakon zajedničke sjednice saborskih Odbora za vanjsku politiku, Odbora za europske integracije i hrvatskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Bivša premijerka Jadranka Kosor također nije krila iznenađenje. "Unatoč saznanjima o zdravstvenom stanju Svetog Oca, ovo je neočekivano. Neizmjerno mi je žao", kazala je Kosor i izrazila zadovoljstvo što je bila predsjednica vlade kada je Sveti Otac došao u posjet Hrvatskoj.

VATIKAN

Nasljednik Benedikta XVI. i 266. papa u povijesti Katoličke crkve birat će se na konklavi - zasjedanju kardinala u Sikstinskoj kapeli u kojoj bi se o novom poglavaru Katoličke crkve trebalo glasovati u ožujku. Tijekom dvije tisuće godina svoje povijesti, Katolička crkva je u više navrata mijenjala načine izbora pape sve dok nije postignut dogovor o sadašnjem obliku konklave. U Evanđelju ništa točno ne govori o načinu na koji bi se trebao izabrati nasljednik Svetog Petra. Kardinali ulaze u konklavu (cum clave - pod ključem) najranije 15 a najkasnije 20 dana od smrti ili dobrovoljnog odlaska pape. Kardinali ulaze u Sikstinsku kapelu čija se vrata zatvaraju i zaključavaju. Jednom kada konklava započne, kardinali jedu, glasaju i spavaju unutar ograničenog područja sve dok novi papa nije izabran. Kardinali nemaju nikakav kontakt s vanjskim svijetom - osim u hitnim medicinskim slučajevima. Iz njihovih prostorija uklonjeni su svi televizori i radio-aparati, nema novina ni telefona.

BERLIN

Brat pape Benedikta XVI Georg Ratzinger kazao je u ponedjeljak kako su liječnici savjetovali Papi da više ne poduzima prekooceanska putovanja te da je mjesecima razmišljao o tome da odstupi, prenose njemački mediji. Govoreći medijima iz svoga doma u njemačkom gradu Regensburgu Georg Ratzinger je kazao kako je njegov brat imao sve više problema s hodanjem i da je njegova odluka dio "prirodnog procesa". "Njegove godine ga pritišću. U ovim godinama moj se brat želi više odmoriti", kazao je Georg Ratzinger. Papa Benedikt XVI. u ponedjeljak je objavio da će se 28. veljače povući s položaja.

VATIKAN

Afrikanac, Talijan ili možda čak Kanađanin: kladioničari se već klade na nasljednika Benedikta XVI. koji je u ponedjeljak objavio da će se 28. veljače povući s položaja. Prema talijanskoj agenciji za igre i klađenje Agipro News, britanski kladioničari predviđaju u izboru novog pape oštar sukob između Italije i Afrike. Na popisu imena visoko kotiraju nigerijski kardinal Francis Arinze s koeficijentom 2,90, zatim slijedi Ganac Peter Turkson s koeficijentom 3,25 te Kanađanin Marc Ouellet (6,00). Prvi Talijan je nadbiskup Angelo Scola (8,00), a zatim slijedi trenutačno drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone. Kladioničari se već klade i na ime sljedećeg pape: Petar (5,00), Pio (6,00), Ivan Pavao (7,00) te ponovno Benedikt (9,00).

ZAGREB

Kada je 19. travnja 2005. njemački kardinal Joseph Ratzinger izabran za Papu, težak je križ preuzeo jer morao je obuti cipele svoga prethodnika, obožavanog komunikatora Ivana Pavla II., suočiti se s gubitkom vjere u 21. stoljeću te s nizom skandala, od financijskih do onih najpotresnijih, pedofilskih. "Nakon Velikog pape Ivana Pavla II., kardinali su izabrali mene, jednostavnog i poniznog radnika u Gospodinovu vinogradu", bile su riječi kojima je teolog Ratzinger, povučeni intelektuac, ljubitelj glazbe, pijanist, pozdravio konklavin izbor. Od samog početka novog su poglavara Rimokatoličke crkve kritičari tukli iz svih raspoloživih oružja. Njemačka, njegova domovina koju je izabrao za prvo putovanje kada je postao Papa, ponosila se izborom svoga sina, no iz reformiranih krugova pljuštale su kritike da je prekonzervativan, protivnik reforma i napretka.

BUKUREŠT

Rumunjski premijer Victor Ponta u ponedjeljak je izjavio kako se u njegovoj zemlji nije dogodila nikakva prijevara kada je riječ o skandalu s konjskim mesom koje se prodavalo kao govedina u Francuskoj i Velikoj Britaniji. Francuska i britanska vlada obećale su da će kazniti odgovorne koji su dopustili da se konjetina podrijetlom iz Rumunjske prodaje kao govedina. Francuski i britanski trgovački lanci u nedjelju su objavili da su sa svojih polica povukli dio proizvoda zbog moguće prisutnosti konjetine u goveđem mesu. Britanska tvrtka Findus, koja se bavi prodajom smrznute hrane, prošli je tjedan nakon upozorenja svojeg francuskog opskrbljivača Comigela s polica povukla sporne proizvode. Riječ je o lazanjama, kanelonima, špagetima s mesom i musaki. "Prema podacima kojima trenutačno raspolažemo, rumunjske tvrtke i one koje djeluju na rumunjskom teritoriju nisu prekršile europska pravila kada je o mesnim proizvodima riječ. Moram kazati da sam vrlo ljutit", rekao je Ponta.

KAIRO

Vođa sirijske oporbene koalicije Ahmed Moaz al-Khatib, u ponedjeljak je u Kairu izjavio kako nije dobio nikakav jasan odgovor predstavnika režima predsjednika Bašara al-Asada na prijedlog o međusobnom dijalogu koji bi se vodio uz određene uvjete. Khatib je krajem siječnja izjavio kako je spreman na izravne pregovore s predstavnicima režima koji nemaju "krvi na rukama", pojasnivši kako bi bilo kakav potencijalni razgovor trebao uključiti i pitanje odlaska s vlasti aktualnog predsjednika. "Loptica je sada na sirijskom režimu. Dosad nismo dobili nikakav jasan odgovor o tomu namjerava li otići s dužnosti niti smo imali bilo kakav službeni kontakt s dužnosnicima režima", rekao je Khatib novinarima nakon sastanka sa šefom Arapske lige, Nabilom al-Arabijem.

ZAGREB

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko primio je u nastupni posjet francusku veleposlanicu u Hrvatskoj Michele Boccoz te joj zahvalio na francuskoj potpori Hrvatskoj na njezinom putu prema Europskoj uniji kao i na dobro odabranom trenutku za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u francuskom parlamentu, priopćeno je u ponedjeljak iz Sabora. Leko je izrazio zadovoljstvo što je tijekom posjeta Francuskoj u siječnju ove godine imao priliku ne samo prisustvovati glasovanju o ratifikaciji u francuskoj Nacionalnoj skupštini nego i razgovarati s predsjednicima oba doma francuskog parlamenta Jean-Pierrom Belom i Claudeom Bartoloneom. Tom prilikom su, kazao je, potvrđeni vrlo prijateljski odnosi između dvaju naroda i dvije države. "Važno je nastaviti tu suradnju da bismo stekli iskustva iz francuskog parlamenta kako ostvariti nacionalne interese u okviru Europske unije", kazao je Leko.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙