FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Papina odluka iznenadila i njegove najbliže suradnike

Autor: nbar
ZAGREB/VATIKAN, 11. veljače 2013. (Hina) - Papa Benedikt XVI. vodit će Katoličku crkvu do 20 sati 28. veljače ove godine, kada će se povući s položaja, a svoju je odluku donio u skladu sa zakonima crkve i potpuno slobodno, kazao je u ponedjeljak glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi.

Papa će voditi crkvu sve do 20 sati 28. veljače ove godine kada će se povući, rekao je Lombardi, dodajući da je najava Pape da odlazi "sve iznenadila", jer o toj odluci nisu znali ni Benediktovi najbliži suradnici.

Prema Lombardijevim riječima, Benedikt XVI. će nakon odlaska s položaja otići u papinsku ljetnu rezidenciju u blizini Rima a nakon toga će se povući u samostan unutar Vatikana.

Papa se ne boji raskola u Katoličkoj crkvi nakon svog odlaska, nastavio je Lombardi te objasnio da Benedikt XVI. neće sudjelovati u izboru novog Pape.

Dekan Kardinalskoga zbora kardinal Angelo Sodano rekao je da je Papina odluka o povlačenju došla poput "groma iz vedra neba", izvijestila je ANSA.

Papa je u svom govoru naznačio da je razlog njegovog odlaska zdravsteno stanje a od medicinskog osoblja koje se brine o njegovom zdravlju saznaje se da Papa pati od bolova u zglobovima i reumatskih bolova te da na njegovo opće stanje utječe i teret papinske dužnosti, izvijestila je ANSA. Papa također pati od fibrilacija srčane pretklijetke ali, doznaje se, odbija uzimati prepisane lijekove antikoagulante.

(Hina) xnab/xakoz yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙