FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 10. veljače 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

MOSTAR - Vlasti BiH provest će detalju provjeru svih mljekara u toj zemlji zbog sumnji da se za ishranu koristila sporna stočna hrana koja je dovela do povećane razine otrovnog aflatoksina u mlijeku, objavio je u nedjelju Dnevni Avaz. Veterinarski inspektori će u sljedećih nekoliko dana provjeriti razinu mikotoksina koji se pojavio u stočnoj hrani zbog dugog sušnog razdoblja. Radi se o plijesni koja je najveći uzročnik povećane koncentracije opasne supstance u mlijeku. Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je da će biti sankcionirani svi oni koji budu uključeni u prodaju i dostavu mlijeka s utvrđenim aflatoksinom na području BiH.

SUBOTICA - Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je za nedjeljno izdanje novosadskog Dnevnika da nije točno da Vojvodina ubrzano gubi autonomiju, pošto ona tu autonomiju i nema. "Potpuno su neozbiljne tvrdnje da Vojvodina od formiranja nove vlade Srbije ubrzano gubi autonomiju, iz jednostavnog razloga što Vojvodina autonomiju ni nema", rekao je Čanak, i dodao da inicijativa pojedinih organizacija za ukidanje Autonomne Pokrajine Vojvodine (APV) nije nova jer se temelji ranijim zahtjevima o daljnjoj centralizaciji države. Predsjednik LSV-a dodaje da su proteklih godina vrlo sračunato dokinuti svi institucionalni mehanizmi kojima bi APV mogla nešto učiniti, dok je "prethodna vlast na čelu s Demokratskom strankom, u velikoj mjeri obezvrijedila i one političke mehanizme kojim je Vojvodina objektivno raspolagala, svodeći sve na unutarstranačke pogodbe".

ANKARA - Američki predsjednik Barack Obama je u razgovoru za jedan turski list objavljen u nedjelju pozdravio napore turskih vlasti da se sukob s Kurdima riješi mirnim putem. "Pozdravljam napore premijera Recepa Tajipa Erdogana u traženju mirnog rješenja tog sukoba koji je izazvao toliko patnje" s kurdske i turske strane, odgovorio je Obama na pitanja koje mu je uputio dnevni list Milijet. Ankara je posljednjih mjeseci pokrenula razgovore s glavnim predsjednikom Radničke stranke Kurdistana (PKK), Abdulahom Ocalanom, koji je od 1999. u zatvoru, radi razoružavanja pobunjenika. Prema turskom tisku, pobunjenici bi u proljeće mogli predati oružje. Ankara, Sjedinjene Države i Europska unija PKK smatraju terorističkom organizacijom, a središnja vlada ju drži odgovornom za smrt više od 40.000 ljudi od kada su se 1984. naoružali kako bi postigli nezavisnost Kurda u Turskoj.

KABUL - General američkih marinaca Joseph Dunford, novi zapovjednik ISAF-a koji će nadgledati povlačenje većine stranih vojnika iz Afganistana do kraja 2014. godine, preuzeo je u nedjelju dužnost u Kabulu. Dunford je dužnost preuzeo od američkog generala Johna Allena koji je proveo 19 mjeseci na čelu snaga pod zapovjedništvom NATO-a. Odlazeći sa dužnosti general Allen naglasio je da Afganistan više nije samo "područje između carstava", aludirajući na povijesni sukob britanskog i ruskog utjecaja u toj zemlji, i naglasio rastuću ulogu afganistanske vojske i policije koje broje oko 350.000 pripadnika i koje bi trebale preuzeti odgovornost za sigurnost u zemlji. Afganistanski predsjednik Hamid Karzai bio je pozvan na svečanost primopredaje zapovjedništva nad ISAF-om ali se nije pojavio, a njegov glasnogovornik nije to htio komentirati.

ISLAMABAD - Švicarske vlasti odbijaju obnoviti proces oko pronevjere novca iz 90.-ih godina protiv sadašnjeg predsjednika Pakistana Asifa Alija Zardarija, rekao je jedan visoki dužnosnik pakistanskog ministarstva pravosuđa. Vrhovni sud Pakistana je u jesen prisilio vladu Islambada da napiše pismo švicarskim vlastima i traži da ponovno razmotre Zardarijev predmet. Švicarci su odgovorili na pismo i naglasili Zardarijev predsjednički imunitet, rekao je jedan visoki dužnosnik pakistanskog ministarstva pravosuđa, prenosi agencija France presse. Najviši sud Pakistana od prosinca 2009. vrši pritisak na vladu da traži od Švicarske ponovno otvaranje procesa protiv Zardarija, osumnjičenog da je pronevjerio 12 milijuna dolara zajedno sa suprugom Benazir Bhuto tijekom 1990-ih godina.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙