FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korupcija u Afganistanu dvostruko vrednija od prihoda proračuna

Autor: kgab
KABUL, 7. veljače 2013. (Hina/Reuters) - U korupciji u javnom sektoru u Afganistanu prošle je godine izgubljeno 3,9 milijardi dolara, što je dvostruko više od proračunskih prihoda Afganistana (1,58 milijardi USD), navodi se u četvrtak u izvješću UN-a.

Taj je iznos otprilike jednak godišnjoj pomoći koju je međunarodna zajednica obećala Afganistanu do 2015. na prošlogodišnjoj konferenciji u Tokiju.

Izvješće UN-ovog Ureda za drogu i kriminal moglo bi izazvati zabrinutost da će afganistanski dužnosnici loše upravljati doniranim sredstvima u zemlji koja stalno nosi etiketu jedne od najkorumpiranijih na svijetu, piše Reuters.

"Dok Afganistanci smatraju korupciju jednim od najhitnijih izazova s kojima je suočena njihova zemlja, čini se da se ona udomaćila, a mito je postalo prihvatljivi dio svakodnevnog života", navodi se u izvješću.

U istraživanju koje je obuhvatilo 7.000 Afganistanaca, utvrđeno je da je korupcija u zemlji rasla za 40 posto od 2009. Polovica stanovnika morala je najmanje jednom podmititi javne službenike tijekom 2012. Da je korupcija u Afganistanu način života, potvrđuje činjenica da 68 posto ispitanih smatra kako je prihvatljivo da javni službenici mitom povećavaju svoja primanja.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai opetovano je obećavao da će obuzdati korupciju kako bi nastavio primati pomoć od međunarodnih donatora, no bijeg kapitala se nastavio prijeteći krhkom gospodarstvu i stabilnosti Afganistana, u kojem bi do kraja 2014. nacionalne snage sigurnosti trebale preuzeti odgovornost od snaga NATO-a, predvođenih SAD-om.

(Hina) xkga ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙