FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

TI: visoka korupcija u vojskama Afrike, Bliskog istoka

Autor: rtom
KUVAJT, 6. veljače 2013. (Hina/Reuters) - Vlade u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku pogođene ustancima Arapskog proljeća moraju odgovoriti zahtjevima svojih građana te iskorjenjivati korupciju u oružanim snagama, objavila je u srijedu međunarodna organizacija Transparency International.

Obrambene i sigurnosne snage igrale su važnu ulogu u ustancima u toj regiji i trebale bi te pokrete iskoristiti za reformu, navodi u svome izvješću nevladina organizacija posvećena povećavanju vladine odgovornosti i suzbijanju međunarodne i nacionalne korupcije.

Ocjenama od "F" za "kritičnu korupciju" do A za "nisku razinu" korupcije Transparency je ocijenio svih 19 vlada u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku (MENA).

Transparency je ustvrdio da u svim tim državama osim Kuvajta ne postoji zakonodavni odbor koji nadzire vojni proračun ili ako takvo tijelo i postoji, ono ne dobiva potpune obavijesti. Dodaje da nijedna zemlja u regiji nema jak niti čak umjeren parlamentarni nadzor nad obavještajnim službama.

Organizacija donosi i detaljan akcijski plan za vlade da krenu u borbu protiv korupcije u vojsci.

Zemlje bogate naftom u regiji izloženije su opasnosti od korupcije u vojsci nego siromašnije države te regije, navodi udruga.

Razina korupcije kritična je u Alžiru, Egiptu, Libiji, Siriju i Jemenu ocijenjenima s F. Državljani tih zemalja vojne ustanove drže korumpiranima ili ravnodušnima na korupciju i bez volje da je iskorijene.

Organizirani kriminal prodro je u vojne i sigurnosne službe u nekima od tih zemalja, podmićivanje je prošireno, a postupak nabave vojne opreme i oružja netransparentan.

Izrael, Kuvajt, Libanon i Ujedinjeni Arapski Emirati ocijenjeni su kao zemlje MENA-e u kojoj je visoka opasnost od podmićivanja. Saudijska Arabija i Iran, ocijenjene su kao zemlje "visoke" do "vrlo visoke" opasnosti za podmićivanje u vojsci.

Ocjenu D+ Transparency je dodijelio Izraelu, Kuvajtu, Libanonu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a D- Jordanu i Palestinskim vlastima.

Zemlje "vrlo visoke korupcije" su Bahrein, Iran, Irak, Maroko, Oman, Katar, Suadijska Arabija i Tunis. Korupcija je "kritična" u Alžiru, Egiptu, Libiji, Siriji i Jemenu.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙