FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran emitirao dekodirane slike američke letjelice

Autor: bnov
TEHERAN, 7. veljače 2013. (Hina/AFP) - Čuvari revolucije, elitne vojske iranskog režima, emitirali su slike predstavljene kao "dekodirani podaci" o američkoj bespilotnoj letjelici RQ-170 srušenoj krajem 2011. dok je nadlijetala Iran, objavili su u četvrtak iranski mediji.

Slike koje je emitirala svemirska divizija čuvara, snimila je bespilotna letjelica prilikom slijetanja u američku bazu Kandahar u Afganistanu te u drugu bazu u Pakistanu.

"Dekodirajući podatke iz letjelice, otkrili smo da je letjelica izvršila brojne letove iznad zemalja susjeda Irana", izjavio je general Amir Ali Hajizadeh, zapovjednik svemirske divizije čuvara, kojeg citira agencija Fars.

Teheran je 4. prosinca 2011. objavio da je natjerao na slijetanje u pustinju RQ-170 Sentinel, ultratajnu bespilotnu letjelicu tešku nekoliko tona, "piratirajući" njezin sustav upravljanja. Washington je objasnio da je letjelica imala tehničkih problema a američki predsjednik Barack Obama zatražio je od Teherana da vrati letjelicu, bezuspješno.

Međunarodne snage u Afganistanu objasnile su da se letjelica koristi za misije na zapadu zemlje ali prema američkom tisku, bila je u promatračkoj misiji nadzora iranskih nuklearnih postrojenja za račun CIA-e.

(Hina) xbnš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙