FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Afganistanci dali 3,9 milijardi dolara mita u 2012.

Autor: bnov
KABUL, 7. veljače 2013. (Hina/AFP) - Polovica Afganistanaca platila je mito nekom dužnosniku prošle godine što ukupno iznosi 3,9 milijardi dolara, piše u izvješću UN-a objavljenom u četvrtak.

"Mito koji su platili afganistanski građani odgovara dvostrukom bruto domaćem proizvodu Afganistana i četvrtini novčanih obećanja danih na summitu u Tokiju", kazao je Jean-Luc Lemahieu, regionalni predstavnik UNODC-a, ureda UN-a koji se bavi drogom i zločinom.

Korupcija ime društvenu dimenziju u Afganistanu gdje 68 posto od 6700 ispitanika smatra da je normalno za dužnosnika da prihvaća malene svote kao dopunu premaloj plaći, prema UNODC-u.

Približno 67 posto ispitanih smatra prihvatljivim da javne službe zapošljavaju putem rodbinskih ili prijateljskih veza.

"Afganistanci znaju da korupcija nagriza društveno tkivo. Rješenje nije samo u vladi nego i šire, u društvu", nastavio je Lemahieu.

U srpnju se u Tokiju na konferenciji donatora o civilnoj pomoći i razvoju u Afganistanu odlučilo odobriti 16 milijardi dolara na četiri godine toj zemlji pod uvjetom da napredak u smislu transparentnosti i ljudskih prava, posebice žena, bude očit.

Više od 40 milijardi dolara međunarodne civilne pomoći utrošeni su u Afganistanu od dolaska 2001. koalicije NATO-a, prema Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoju.

Usprkos nekoliko uspjeha, posebice u smislu zdravstva i obrazovanja, učinci tih sredstava daleko su od mogućeg s obzirom na potrošene svote.

(Hina) xbnš ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙