FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 6. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila prijedlog strategije razvoja turizma do 2020. godine kojom se predviđaju ulaganja od sedam milijardi eura i povećanje ukupne turističke potrošnje za šest milijardi eura. Ta bi potrošnja, prema strategiji, 2020. trebala iznositi 14,3 milijardi eura. Vlada u prijedlogu strategije planira i povećanje broja zaposlenih za 30 tisuća te povećanje broja novih ležajeva za sto tisuća u odnosu na 2011. godinu. Ministar turizma Veljko Ostojić rekao je da je glavni cilj strategije svrstati Hrvatsku među 20 vodećih svjetskih turističkih destinacija po kriteriju konkurentnosti. Cilj je i razvijanje cjelogodišnjeg turizma i njegovo proširenje na područje cijele Hrvatske. Glavni nositelj investicija trebao bi, po Ostojićevim riječima, biti hotelijerski sektor.

ZAGREB - Zastupnički klubovi danas su raspravili izmjenu Zakona o područjima županija, gradova i općina u Hrvatskoj kojom se na inicijativu mještana naselja Poljanec u Varaždinskoj županiji to naselje izdvaja iz općine Martijanec i pripaja gradu Ludbregu. Zastupnici su u raspravi napomenuli kako bi bilo dobro da je o tome bio proveden referendum. Iako će HNS podržati taj zakonski prijedlog Milorad Batinić se zapitao bi li se mještani željeli izdvojiti kada bi znali da će u Ludbregu plaćati prirez i da će im biti veća komunalna naknada. "Neznanje nas ne alimentira od odgovornosti", poručio je. Mišljenja je i kako je nedvojbeno da je sve urađeno po zakonu, ali smatra da bi u buduće u takvim situacijama bilo bolje raspisati referendum. HDZ-ova Sunčana Glavak upitala je zašto se po sličnom modelu ne rješava spor o granicama između grada Solina i općine Klis u kojoj, kazala je, više od 90 posto građana želi pripadati Solinu.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) nije prihvatio zahtjev za upućivanje Nore Šitum na dijagnostičku obradu u SAD-u, a u današnjem priopćenju ističe kako je jedina mogućnost za eventualno financiranje eksperimentalnog liječenja osnivanje posebnog fonda koji se ne bi punio iz sredstava koje građani odvajaju za osnovno zdravstveno osiguranje. "S obzirom da se zahtjev odnosi na obavljanje pretrage koja nije indicirana za dijagnostiku stupnja proširenosti bolesti, kako je navedeno u zahtjevu, te da se takva pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev. Ako bi se i provela zatražena dijagnostička obrada, u zahtjevu nije navedeno na koji bi se način provodilo daljnje liječenje, što je uvjet za odobravanje troškova na teret osnovnog zdravstvenog osiguranja", stoji u priopćenju HZZO-a koji navodi da je zahtjev zaprimio jučer.

ZAGREB - Slobodanu Đuroviću, osuđenom da je bio veza atentatora na novinara Ivu Pukanića sa Sretenom Jocićem, zvanim Joca Amsterdam, koji je za ubojstvo navodno platio 1,5 milijuna eura, Vrhovni je sud smanjio kaznu s 25 na 23 godine zatvora, doznaje se na zagrebačkom Županijskom sudu koji je u ovom slučaju 2010. donio prvostupanjsku presudu. Đurović je jedini okrivljenik za Pukanićevo ubojstvo čiju je žalbu Vrhovni sud djelomično uvažio i umanjio mu kaznu, dok su presude ostalim pripadnicima kriminalne skupine ostale nepromijenjene. Organizatoru skupine Robertu Mataniću tako je pravomoćna postala presuda od 35 godina zatvora, a neposrednom izvršitelju Željku Milovanoviću 40-godišnja zatvorska kazna zbog aktiviranja eksplozivne naprave koja je ubila Pukanića i njegovog suradnika Niku Franjića na parkiralištu tjednika "Nacional" u središtu Zagreba 23. listopada 2008. Bojanu Guduriću, osuđenom da je Pukanića trebao ubiti hicem iz snajperske puške ako eksploziv zataji, potvrđena je kazna od 33 godine zatvora. Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju 16-godišnje kazne pravomoćne su od prošlog srpnja, kada je Vrhovni sud za ukupno 15 godina povisio prvostupanjske kazne Đuroviću, Guduriću i Robertu Mataniću.

ZAGREB - U jeku najnovije afere namještanja čak 380 europskih nogometnih utakmica, među kojima je navodno i 18 odigranih u Hrvatskoj, na zagrebačkom Županijskom sudu sutra bi se trebao doznati datum početka suđenja bivšim nogometnim dužnosnicima Željku Širiću i Stjepanu Djedoviću optuženima za primanje 30 tisuća eura mita za "pošteno" suđenje Hajduku. Na pripremnom ročištu zatvorenom za javnost sutkinja Gordana Mihela Grahovac trebala bi odlučiti o dokaznim prijedlozima stranaka i datumu početka suđenja na kojem će se kao optuženik pojaviti i bivši tajnik NK Karlovac Neven Šprajcer koji je navodno sa Širićem dogovorio da se njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni osigura "pošteno" suđenje. Sud bi trebao odlučiti i o zahtjevu Djedovićeve obrane da se protiv njega izdvoji postupak jer je prije više od pola godine pretrpio moždani udar. Optužnicu protiv bivšeg dopredsjednika Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) i nogometnog suca Širića, bivšeg člana Komisije nogometnih sudaca Djedovića i Šprajcera koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša, USKOK je podigao u srpnju prošle godine, nakon osmomjesečne istrage. Akcija "Offside" pokrenuta je krajem 2009. nakon što su od njemačke policije dobivene prve informacije o namještanju rezultata utakmica i klađenja povezanih sa spornim utakmicama.

VUKOVAR - Potpredsjednik vukovarskoga HDZ-a i kandidat te stranke za vukovarskoga gradonačelnika Ivan Penava poručio je danas na konferenciji za novinare sadašnjoj i svim budućim vladama da je za vukovarski HDZ ćirilica u Vukovaru neprihvatljiva. Navodeći Isusove riječi apostolu Petru: "Doista ti kažem, još večeras, prije nego prijetao zakukuriče, tri puta ćeš me izdati", rekao je kako je "pijetao zakukurikao" na jučerašnjoj sjednici vukovarskoga Gradskog vijeća. Naime, vijećnik HDZ-a jučer je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnika Željka Sabu (SDP) tri puta pitao je li za ćirilicu, a Sabo, rekao je danas Penava, nije dao konkretan odgovor. Predsjednik vukovarskoga HDZ-a Damir Barna poručio je ministru uprave Arsenu Bauku, na njegove najave kako će dvojezičnost u Vukovaru biti uvedena, kako "za Vukovarce on nije nikakav bauk" te da HDZ neće prihvatiti nikakve izmjene Statuta grada koje idu prema uvođenju dvojezičnosti.

ŠIBENIK - HDZ-ov kandidat za šibensko-kninskog župana na lokalnim izborima jest sadašnji župan Goran Pauk, objavila je na današnjoj konferenciji za novinare ta stranka. Odluku o kandidaturi Gorana Pauka Županijski odbor HDZ-a donio je jednoglasno, no još nije odlučeno tko će biti kandidati za njegove zamjenike. Župan Pauk izrazio je zadovoljstvo što mu je stranka treći put iskazala povjerenje. Naveo je kako smatra da je stranka takvu odluku donijela zbog kontinuiranoga dobrog rada i dobrih rezultata u županiji.

ZAGREB - GONG je danas pozdravio usvajanje konačnog prijedloga zakona o pravu na pristup informacijama kojim Vlada, kako navode u priopćenju, prihvaća dugogodišnje zahtjeve zainteresirane javnosti za osnivanjem jakog i neovisnog tijela koje bi trebalo imati sve potrebne resurse za nadzor i promociju pristupa informacijama, to jest povjerenika za informiranje. Konačnim prijedlogom zakona o pravu na pristup informacijama, koji je Vlada danas sa sjednice uputila u saborsku proceduru, predlaže se uspostavljanje neovisnog tijela - povjerenika za informiranje koji bi pokrivao područje 'prava na pristup informacijama'. GONG smatra vrlo značajnim i što bi se, kao iskorak u borbi protiv korupcije, i nad podacima klasificiranima prema Zakonu o tajnosti podataka konačno provodili testovi proporcionalnosti i javnog interesa. "Pozivamo Hrvatski sabor da usvoji ta dva važna instituta te da afirmacijom testa javnog interesa kao standarda za borbu protiv korupcije ispuni posljednje obveze iz pregovora s Europskom unijom i tako oživi ustavno pravo na pristup informacijama", kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Grad Zagreb nabavio je šest automatskih defibrilatora, Zaklada "Hrvatska kuća srca", koja se pridružila projektu, još tri i educirano je 70 laika za njihovu primjenu, izvijestio je danas gradonačelnik Milan Bandić na prezentaciji održanoj u ljekarni na glavnom gradskom trgu. U prvoj fazi predviđeno je postavljanje defibrilatora na devet najfrekventnijih mjesta u gradu i oni su od danas u funkciji. Investicija je vrijedna nešto više od 150 tisuća kuna, rekao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Zvonimir Šostar. U drugoj fazi njihovo postavljanje predviđeno je u trgovačkim centrima, kino dvoranama i tržnicama, a ukupno ih se u gradu planira postaviti više od 100, kazao je i naveo podatak da u Zagrebu oko dvije tisuće ljudi strada godišnje od iznenadne srčane smrti, a ako se reanimacija započne unutar dvije minute, šanse za preživljavanje se povećavaju za čak 60 posto. Ravnateljica klinike Srčane Mirjana Jembrek Gostović je istaknula da je kod tog medicinskog stanja brza reakcija izuzetno važna i da svakom izgubljenom minutom šansa za spašavanje pada za 10 posto.

ZAGREB - Mlade hrvatske znanstvenice Ana Jurinjak Tušek, Slađana Bursać, Helena Bilandžija i Željka Fiket stipendistice su ovogodišnjeg nacionalnog programa stipendiranja "Za žene u znanosti" za 2013., koje već sedmu godinu zaredom dodjeljuju Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO pri Ministarstvu kulture i tvrtka L'Oreal Adria. Dobitnice je na konferenciji za novinare održanoj danas u Ministarstvu kulture predstavio predsjednik natječajnog povjerenstva Zvonko Kusić, koji je istaknuo kako je izbor ove godine bio iznimno težak i zahtjevan jer je zaprimljen velik broj jednako izvrsnih prijava. Povjerenstvo je stoga moralo pribjeći tajnom glasovanju kako bi odabralo četiri stipendistice koje su se svojim dosadašnjim radom posebno istaknule kreativnošću, kvalitetom, inovativnošću i interdisciplinarnošću, kazao je Kusić. "Posebno impresionira činjenica da one već sada svojim radovima sudjeluju na međunarodnoj sceni, a njihove karijere pokazuju da Hrvatska ne treba brinuti jer, kad vidimo da u Hrvatskoj postoje takvi ljudi, to je dokaz da ćemo se uspjeti snaći u Europskoj uniji", rekao je.

ZAGREB, - Katolički tjednik "Glas Koncila" u komentaru novog broja piše da ozbiljnost sadašnjega povijesnog časa ne dopušta da se hrvatsko društvo više bavi drugorazrednim pitanjima i temama kao što su npr. izbori, bili oni parlamentarni ili lokalni, i tko će sjediti u kojoj fotelji, već traži da se sva pozornost posveti vraćanju zdrave pameti kao temelja svih djelovanja na svim razinama hrvatskoga društva. U uredničkom komentaru "Apel za zdravu pamet" Ivan Miklenić smatra da su nakon još jednoga smanjivanja rejtinga Hrvatskoj očito sve maske pale i da je krajnji čas da nastupi napor svjesnog triježnjenja, ne samo tzv. političkih elita, nego i svih hrvatskih građana. "Isto tako mnoge su maske pale s obzirom na sve veći manjak demokracije, tolerancije i poštivanja ljudske osobe i elementarnoga prava na drugačije mišljenje od vladajuće skupine u Hrvatskoj", tvrdi u komentaru. Dodaje da je posljednji tjedan u siječnju Hrvatsku pred međunarodnom javnošću, nezapamćeno kompromitirala mala skupina ljudi iz politike, akademske zajednice i medija stvarajući sliku Hrvatske s kojom se nikako ne može poistovjetiti ni pomiriti velika većina u hrvatskom društvu.

(Hina) xtdel xjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙