FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tomašić zatražila od Vlade odgodu primjene dvojezičnosti u Vukovaru

Autor: dber
ZAGREB, 4. veljače 2013. (Hina) - Predsjednica Hrvatske stranke prava dr. Ante Starčević i saborska zastupnica Ruža Tomašić uputila je Vladi RH i premijeru Zoranu Milanoviću službeni zahtjev za odgodom primjene dvojezičnosti u Vukovaru odnosno zahtjev za donošenjem Ustavnog zakona o privremenom neprimjenjivanju pojedinih odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području grada Vukovara, priopćeno je večeras iz te stranke.

Kako stoji u večerašnjem priopćenju, a navedeno je i u priloženom zahtjevu, Tomašić je taj zahtjev uputila nakon što joj je vukovarska podružnica stranke uručila peticiju s potpisima 4343 građana Vukovara i prigradskih naselja "protiv nasilnog uvođenja dvojezičnosti i ćirilice u Vukovaru".

"Molimo Vas, kao predsjednika Vlade RH da prihvatite i uvažite našu inicijativu i predložite Hrvatskom saboru donošenje Ustavnog zakona o privremenom neprimjenjivanju pojedinih odredbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina na području grada Vukovara", kaže se u zahtjevu Milanoviću.

Tomašić naglašava da njena stranka ne zagovara metode koje ignoriraju poštivanje Ustava i zakona RH, no, mišljenja su da "u Vukovaru nisu stvoreni uvjeti za uvođenje srpskog jezika i pisma". "Uvjereni smo da će pokušaj uvođenja bitno poremetiti međunacionalne odnose i povećati nesigurnost življenja u gradu te dodatno obezvrijediti žrtvu koju su podnijeli vukovarski branitelji i stanovnici Vukovara za obranu grada i Hrvatske u cjelini", stoji, uz ostalo, u zahtjevu Tomašić.

U zahtjevu podsjeća da se člankom 12. Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina pripadnicima manjina jamči ravnopravna službena uporaba jezika na područjima jedinica lokalne samouprave gdje pripadnici pojedine manjine čine najmanje trećinu stanovnika, ali i tvrdi da brojka od 34,78 posto pripadnika srpske nacionalnosti ne odgovara stanju na terenu jer se "nekoliko tisuća Srba vodi samo fiktivno na području grada, dok ustvari žive u Srbiji, a u Vukovar dolaze jednom mjesečno po mirovine, socijalne pomoći, dječje doplatke i druge beneficije koje im je omogućila Hrvatska".

Napominje da je aktualna Vlada "ustvrdila kako je lošim Zakonom o prebivalištu omogućeno da 150 do 200 tisuća osoba ima prebivalište registrirano u Hrvatskoj, a stvarno žive u BiH i Srbiji" kao i da je temeljem odredbi novoga Zakona o prebivalištu MUP ovlašten da odjavi prebivališta za sve one osobe za koje se terenskom provjerom utvrdi da stvarno ne žive na prijavljenoj adresi. Stoga predlaže odgodu primjene dvojezičnosti u Vukovaru dok se ne utvrdi pravo stanje na terenu.

(Hina) xbdj yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙