FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSP AS: neistinite objede premijera MIlanovića

Autor: tdel
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević (HSP AS) u današnjem priopćenju je "nizom objeda, političkih konstrukcija i neistina" na račun te stranke ocijenio izjavu premijera Zorana Milanovića na saborskom Aktualnom satu vezanu uz mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru.

Premijer Milanović odbacio je danas mogućnost odgode uvođenja ćirilice u ravnopravnu službenu uporabu u Vukovaru, poručujući kako je riječ o propisima koje je donijela HDZ-ova većina i gradska koalicija HDZ-a, HSP AS-a i SDSS-a, da su ti propisi dobri te da je njihova primjena "pitanje pravne, ali i ispravne i uspravne države". Milanović je to rekao odgovarajući na pitanje Zvonka Milasa (HDZ) hoće li Vlada razmotriti odgodu primjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kako bi se odgodilo uvođenje ćirilice u Vukovaru.

HSP AS u demantiju upućenom medijima navodi kako je "premijer Zoran Milanović namjerno ili radi svoje neupućenosti i neznanja iznio niz objeda, političkih konstrukcija i neistina na račun HSP AS".

Demantira da je HSP AS glasovao za tzv. odredbe Statuta Grada Vukovara koje su omogućili uvođenje dvojezičnosti.

"To je notorna laž jer HSP dr. Ante Starčević je osnovan tek četiri mjeseca kasnije što je razvidno iz rješenja izdanog od strane Ministarstva uprave. Taj Statut je bio produkt dogovora između Ive Sanadera i Ante Đapića i jedan je od razloga stvaranja HSP dr. Ante Starčević", navodi se u priopćenju. HSP AS neistinitim drži i da je taj Statut omogućio donošenje dvojezičnosti u Vukovaru.

HSP AS medijima je dostavio i preslik mišljenja Ministarstva uprave vezano uz primjenu odredbe članka 61. stavak 3. Statuta Grada Vukovara, a kojeg je ta stranka zatražila preko svog predsjednika vukovarskog Gradskog vijeća. Po tom mišljenju Ministarstva uprave, koje je potpisao državni tajnik Ministarstva Pavao Matičić, govori se da tom odredbom Statuta Grada Vukovara "nije uređeno pravo pripadnika srpske zajednice na dvojezičnost i ćirilicu u Gradu Vukovaru".

(Hina) xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙