FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 4. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

ZAGREB

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Vesna Pusić i Karl Erjavec, sastat će se 6. veljače u Otočcu ob Krki po pitanju rješavanja problema hrvatskih štediša u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP). Sastanku dvoje ministara vanjskih poslova nazočit će financijski stručnjaci dviju zemalja, Zdravko Rogić i Franc Arhar. Ministrica Pusić je tijekom današnje posjete Bruxellesu izjavila kako "postoje tri ili četiri mogućnosti o kojima će u srijedu u Otočcu, zajedno s financijskim stručnjacima, razgovarati s kolegom Erjavcom", a navode slovenskog veleposlanika u Zagrebu o potraživanjima Ljubljanske banke prema poduzećima u Hrvatskoj nazvala "impresionizmom". Veleposlanik Vojko Volk je u "Delu" kazao da su spomenuta potraživanja "četiri do pet puta veća od prenesene štednje", a Pusić odgovora da "to nije pitanje impresionizma, već podataka". "Ostavljanje umjetničkog dojma u javnosti je jedna stvar, a čisti podaci su drugo. Mi ćemo se voditi čistim podacima i kako ti podaci kažu mi ćemo se u skladu s tim i postaviti, ovisno o tome koji model i koju vrstu kompromisa uspijemo postići", smatra Pusić.

LJUBLJANA

Slovenski predsjednik Borut Pahor izjavio je u ponedjeljak da očekuje jedinstven stav parlamenta o arbitraži nakon što završi današnja zatvorena sjednica parlamenta na tu temu te da bi postoje uvjeti da se uskoro dođe do rješenja za Ljubljansku banku, što bi onda omogućilo da Slovenija ratificira hrvatski pristupni ugovor.

"Kad se radi o vanjskoj politici, važno je nastupati jedinstveno", rekao je Pahor u ponedjeljak popodne u izjavi novinarima prilikom obilaske jedne vojarne u Ljubljani.

Vezano uz skori početak postupka arbitraže o granici, Pahor je izrazio mišljenje da će se danas u parlamentu glede nekih dilema o tome postići suglasje. Pahor je rekao da će po njegovim informacijama parlament nakon današnje zatvorene rasprave odobriti vladi da na vrijeme pošalje arbitražni podnesak, ali da će uz podnesak s argumentacijom o graničnom prijeporu prihvatiti i izjavu koju mu je predložio parlamentarni odbor za vanjsku politiku. U njoj se iznose slovenska očekivanja od arbitraže, među ostalim da će njome Slovenija dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem. U suprotnom slučaju, ako arbitraža to ne bi potvrdila, to bi po mišljenju slovenske strane značilo da arbitraža nije ispunila svoj mandat odnosno zadaću budući da se radi o njenoj obvezi prema točkama arbitražnog sporazuma.

Slovenski je predsjednik također izrazio očekivanje da će biti uspješni i diplomatski napori vezani uz uvjete koje je Slovenija postavila za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, a riječ je o pitanju Ljubljanske banke.

LJUBLJANA

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta preporučio je u ponedjeljak parlamentu, na zatvorenoj sjednici, da Slovenija Arbitražnom sudu za rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom pošalje podnesak koji je u suradnji sa stručnjacima ranije pripremilo ministarstvo vanjskih poslova, ali i da usvoji posebnu izjavu kojom slovenska strana izražava očekivanje da će Sloveniji biti dodijeljen teritorijalni kontakt s otvorenim morem te da bi u suprotnome Slovenija smatrala da sud nije ispunio svoju zadaću iz arbitražnog sporazuma. Zaključak vanjskopolitičkog odbora predstavio je nakon sjednice ministar vanjskih poslova Karl Erjavec, nazvavši rezultat glasovanja na odboru "pobjedom struke nad politikom". Zadnjih su se dana pojavljivala nagađanja da su između Erjavca i premijera Janeza Janše postoje razlike u pogledu na to kako Slovenija treba pristupiti arbitraži i kako predstaviti granični prijepor koji je prije postizanja Arbitražnog sporazuma remetio odnose dviju država. Zatvorena sjednica parlamenta počela je u 16 sati s prijedlogom vanjskopolitičkog odbora da se tekst podneska, koji je koordiniralo ministarstvo vanjskih poslova, prihvati. Tekst prijedloga izjave koju je pročitao Jožef Horvat, a u kojemu će zastupnici pokušati definirati očekivanja Slovenije od arbitražnog postupka glasi:

"Republika Slovenija izjavljuje da je zadaća arbitražnog suda odrediti teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Republike Slovenije s otvorenim morem, dakle očuvati prava Slovenije na kontakt s otvorenim morem koji je imala na dan osamostaljenja 25. lipnja 1991," , navodi se u prijedlogu deklaracije o kojoj će se izjašnjavati zastupnici. "Republika Slovenija će svaku drugačiju odluku arbitražnoga suda koja ne bi zajamčila teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Republike Slovenije s otvorenim morem, u skladu sa točkom b prvog pasusa 3. članka i točkom b 4. članka arbitražnoga sporazuma, koji osigurava ostvarenje vitalnoga interesa Republike Slovenije, smatrati za odluku 'ultra vires', što znači odlukom u suprotnosti s mandatom arbitražnog suda," citirao je prijedlog izjave o kojoj će se izjašnjavati zastupnici Jožef Horvat, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

LJUBLJANA

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je u ponedjeljak, u pauzi zatvorene sjednice parlamenta, da sve parlamentarne stranke, s izuzetkom Slovenske pučke stranke (SLS), podupiru službeni prijedlog podneska koji je koordiniralo njegovo ministarstvo, a na kojemu su radili domaći i strani pravni stručnjaci te da očekuje da će takvo stajalište prevladati i na kraju rasprave. "Svi osim SLS-a podupiru podnesak, zato nema razloga da ga vlada još ovaj tjedan ne pošalje u Den Haag", rekao je Erjavec za Slovensku televiziju.Slovenski parlament na zatvorenom zasjedanju, koje još traje, raspravlja o slovenskom podnesku za arbitražni sud o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom. Prema prijedlogu parlamentarnog odbora za vanjsku politiku, slovenski zastupnici trebali bi uz podnesak prihvatiti i izjavu u kojoj izražavaju svoja očekivanja od granične arbitraže. Kako je u svom večernjem dnevniku objavila Slovenska televizija, stručnjaci za međunarodno pravo smatraju da takva izjava parlamenta neće imati pravne učinke na postupak arbitraže te da je predložena kako bi se smirili unutarnjepolitički odnosi među slovenskim parlamentarnim strankama koje su u prošlosti izražavale različita mišljenja o arbitraži i izgledima Slovenije da na taj način postigne proklamiranu "cjelovitost Piranskog zaljeva" te da ostvari teritorijalni izlaz u međunarodne vode prema načelu pravednosti.

ZAGREB

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u ponedjeljak izaslanstvo Udruge poslodavaca MEDEF International kojeg čine francuski poslovni ljudi na čelu s Charlesom Paradisom i pozvao francuske investitore da ulažu u Hrvatsku te istaknuo kako je Hrvatska osobito zainteresirana za ulaganja u proizvodnju za izvoz te za otvaranje novih radnih mjesta, priopćio je predsjednikov ured. Paradis je predsjednik francusko-hrvatskog poslovnog vijeća i jedan od direktora Bouygues Constructiona, tvrtke koja je dio konzorcija za Zračnu luku Zagreb. Josipović je kazao da u cilju brže realizacije investicija, hrvatska vlada radi u prilog stvaranja bolje investicijske klime, posebno na uklanjanju birokratskih prepreka te smanjenju poreznog opterećenja. Osim predstavnika francuskih tvrtki koje već posluju u Hrvatskoj, u izaslanstvu su bili i predstavnici tvrtki koje još ne posluju u Hrvatskoj, a ovo im je prilika da se upoznaju s hrvatskim tržištem i s mogućnostima poslovanja i partnerstva u RH, dodaje se u priopćenju.

ZAGREB

Ministar financija Slavko Linić i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak sastali su se u ponedjeljak s Charlesom Paradisom, predsjednikom Hrvatsko-francuskog poslovnog vijeća MEDEF-a i izvršnim direktorom Bouygues Construction Concessions, predstavnicima francuskih poduzeća u Hrvatskoj i francuskog veleposlanstva u Zagrebu s kojima su razgovarali o gospodarskim pitanjima, posebice investicijama, priopćeno je iz vladinog ureda za odnose s javnošću. "Gospodarski rast temeljen na investicijama okosnica je programa Vlade", kazao je Linić predstavljajući program hrvatske vlade u dijelu vezanom uz gospodarstvo. Prema priopćenju, razgovaralo se o projektima u energetici, infrastrukturi i turizmu, a u tom je kontekstu bilo riječi i o uvođenju snažne financijske discipline, koje je započelo u prošloj godini. Ministar gospodarstva predstavio je niz konkretnih projekata vezanih za ulaganje u energetiku, za što je na sastanku iskazan najveći interes, dodaje se u priopćenju.

Francuska veleposlanica i Paradis su istaknuli interes francuskih kompanija za ulaganje u Hrvatskoj.

BEOGRAD

Srbijanska vlada istaknula je u ponedjeljak postojanje unutarnjeg jedinstva oko svih najvažnijih državnih pitanja i ocijenila da su u teškim unutarnjim i međunarodnim uvjetima ostvareni ozbiljni rezultati te da Srbija ne smije propustiti šansu u procesu eurointegracija jer "nikad nije bila bliža Europskoj uniji", priopćeno je nakon sjednice vlade u Beogradu. "Vlada Srbije, u izuzetno teškim unutarnjim i međunarodnim uvjetima, jedinstvena je u svim najvažnijim pitanjima, jer Srbija neće i ne smije propustiti povijesnu šansu da uđe u Europsku uniju (EU), obrani svoje državne i nacionalne interese i osigura prosperitet za sve građane", istaknuto je u priopćenju nakon sjednice vlade na kojoj je ocijenjen njen šestomjesečni rad. Na današnjoj sjednici, koja je u Srbiji očekivana s velikom pozornošču zbog "afere Šarić" u čijem se središtu našao premijer Ivica Dačić, izražena je, kako se navodi, spremnost da se borba protiv kriminala i korupcije vodi dosljedno, sistematski, i sukladno zakonima. "U toj borbi neće biti zaštićenih", naglašeno je u priopćenju i navedeno kako je u proteklih šest mjeseci ostvarena koordinacija između sigurnosnih službi i državnih organa, formirani su jaki timovi i ohrabren rad policije i neovisnog sudstva. Srbijanska vlada u priopćenju navodi i da su pokrenute "opsežne istrage o eventualnim zlouporabama u procesu 24 privatizacije" u svezi kojih rezultate od Beograda očekuje i Bruxelles.

BEOGRAD

Predsjednici Srbije i Turske Tomislav Nikolić i Abdullah Gul poručili su u ponedjeljak iz Ankare da je vrijeme za jačanje suradnje dviju zemalja, a turski šef države najavio je "gospodarski bum" u Srbiji, izvijestili su srbijanski elektronički mediji o početku dvodnevnog posjeta Nikolića Turskoj. Teme razgovora dvojice šefova država su, među ostalim, bile i ulaganja Turske u infrastrukturne projekte u Srbiji te utjecaj Ankare na stabilnost Balkana, a srbijanski predsjednik istaknuo je da se s turskim kolegom usuglasio kako će obojica "tek djelomice biti zadovoljni" kad trgovinska razmjena dviju država dosegne milijardu eura. "Doći će do gospodarskog buma i eksplozije u razdoblju pred nama. Očekujte da gospodarska suradnja bude sve intenzivnija", prenose beogradski elektronički mediji turskog predsjednika.

Gul je je rekao da se već primjećuje napredak u gospodarskoj suradnji i osobno pozvao turske ulagače da ulažu u Srbiju. Turski je predsjednik istaknuo da, iako Srbija i Turska nemaju zajedničku granicu, Ankara smatra Srbiju svojim bliskim susjedom. Nikolić je, kako izvješćuju beogradski mediji, rekao da je Srbija otvorena za turske investicije, za dolazak velikih turskih tvrtki u Srbiju, za gradnju infrastrukture i davanje koncesija na proizvodnju energije.

PARIZ

Službeni Pariz i Washington u ponedjeljak su se dogovorili o potrebi da se u Maliju što prije uspostave snage za održanje mira koje će djelovati pod okriljem i nadzorom UN-a. "Složili smo se oko toga da bi afričke snage u Maliju što skorije trebale biti stavljene pod nadzor UN-a", rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na konferenciji za novinare održanoj zajedno s francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom u Elizejskoj palači. Ta bi operacija trebala prerasti u "operaciju održanja mira", potvrdio je i francuski predsjednik. Biden, kojega je u Elizejskoj palači primio francuski predsjednik pohvalio je odvažnost i "impresivnu sposobnost" francuskih vojnika angažiranih u Maliju te čestitao Francuzima na "odlučnoj akciji" koju su poduzele u toj državi. "U ime američkog predsjednika i američkog naroda, čestitamo na vašoj odlučnoj akciji. Moram istaknuti i impresivnu sposobnost francuskih vojnih snaga u Maliju. Vaše vojne snage iznimno su odvažne i sposobne", rekao je Biden.

WASHINGTON

Novi američki državni tajnik John Kerry u ponedjeljak je prvi put došao na novi posao, gdje mu je u State Departmentu toplu dobrodošlicu uputilo oko tisuću zaposlenika pred kojima se, smijući se, glasno upitao da li to ministarstvo "uopće može voditi muškarac" nakon mandata Condoleezze Rice i Hillary Clinton.

Vidno oduševljen mogućnošću da se obrati dijelu svojih novih zaposlenika, John Kerry, sin diplomata. pokazao im je svoju prvu diplomatsku putovnicu koju je dobio kao dijete kako bi 1954. prešao Atlantski ocean da bi s obitelji išao živjeti u Berlin. "Diplomacija mi je u genima", rekao je u prvom govoru u svojstvu državnog tajnika, položaja koji je u petak preuzeo od Hillary Clinton. U obraćanju je "zahvalio prethodnici Hillary i njezinoj ekipi", ali i predsjedniku Baracku Obami, zato što su "vratili ugled Americi u svijetu". Kerry (69), kadidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima 2004. kad je izgubio od Georgea Busha, ima veliko međunarodno iskustvo nakon punih 28 godina u Senatu, od kojih nekoliko posljednjih na čelu utjecajnog senatskog vanjskopolitičkog odbora. Dosad je već posjetio Afganistan, Pakistan, Egipat, Izrael, Gazu, Siriju, Jordan, Darfur, Kinu...

BEČ

Iran bi mogao biti u mogućnosti proizvesti tisuće strojeva za obogaćivanje urana nove generacije, prema ocjeni bivšeg glavnog inspektora UN-a, što daje na vjerodostojnosti nedavnim tvrdnjama Teherana o tehničkom napretku u njegovu spornom nuklearnom programu. Dok se Iran i svjetske sile pripremaju za nastavak pregovora u cilju ublažavanja spora koji je izazvao strah od novog bliskoistočnog rata, Teheran je krajem prošlog mjeseca najavio da planira uvesti nove strojeve u svoje glavno postrojenje za obogaćivanje urana u Natanzu. Taj je potez potvrdio iransko opiranje međunarodnim zahtjevima da prekine obogaćivanje urana za koje Teheran tvrdi da je za civilne svrhe, ali se također može koristiti kao materijal za atomske bombe. Olli Heinonen, do 2010. zamjenik direktora UN-ove Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), je rekao da je Iran počeo kupovati posebne materijale potrebne za proizvodnju novih centrifuga prije godinu dana, kada sankcije njegovoj zemlji nisu bile tako stroge kao sada. Nije jasno koliko nadograđenih centrifuga Iran namjerava postaviti u postrojenju Natanz, koji je dizajnirano za desetke tisuća takvih strojeva. Ali u prošlotjednoj poruci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) državama članicama naznačeno je da bi se moglo raditi o 3.000 centrifuga. "Postoje razlozi za vjerovati da Iran može proizvesti 3.000 centrifuga IR-2S," rekao je za Reuters Heinonen u e-mailu tijekom vikenda, govoreći o centrifugama za koje se procjenjuje da mogu obogaćivati uran nekoliko puta brže od onih s kojima Iran danas raspolaže. Ako je Iran ovladao modernijim modelom centrifuge on "može razviti bombu znatno brže", rekao je Cliff Kupchan, direktor za Bliski Istok konzultantske tvrtke za politički rizik Eurasia Group.

TEHERAN

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak je rekao da je spreman "biti prvi čovjek kojeg će u svemir poslati iranski znanstvenici" u sklopu ambicioznog iranskog svemirskog programa u kojem se do 2020. najavljuje prvi let u svemir s ljudskom posadom. "Naša je mladež odlučna za četiri ili pet godina poslati čovjeka u svemir i ja sam siguran da će se to i dogoditi. Spreman sam biti prvi Iranac kojeg će žrtvovati znanstvenici u mojoj zemlji i ići u svemir, iako znam da ima mnogo kandidata", našalio se tijekom svečanosti predstavljanja dvaju novih satelita iranske proizvodnje u Teheranu, objavila je agencija Irna. Na mrežnoj stranici iranskog predsjednika poslije su objavljene fotografije na kojima je uz Ahmadinedžada majmun Pišgam (Pionir), za kojeg Iran tvrdi da ga je krajem siječnja poslao na 20-ak minuta u svemir u suborbitalnom letu, što je prvi korak u pripremama za slanje ljudi u svemir.

WASHINGTON

Senator SAD-a John McCain privukao je pozornost usporedivši iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada s majmunom kojega je Iran nedavno poslao u svemir, izvijestili su u ponedjeljak američki mediji. "Ahmadinedžad želi biti prvi Iranac u svemiru, pa zar nije bio tamo prošlog tjedna?", stoji u poruci na službenom Twitter profilu američkog senatora uz koju je dodan naslov i poveznica s viješću: "Iran lansirao majmuna u svemir". Komentar predsjedničkog kandidata iz 2008., žestokog zagovornika oštrijih sankcija protiv Teherana zbog iranskog nuklearnog programa, uslijedio je nakon Ahmadinedžadove izjave da je spreman biti "prvi čovjek u svemiru" u ambicioznom iranskom programu koji predviđa slanje čovjeka u orbitu 2020. godine. Dosjetka McCaina, koji među senatorima ima najviše sljedbenika na Twitteru, gotovo 1,8 milijuna, ubrzo je doživjela osude na društvenoj mreži gdje su ga neki prozvali i za rasizam. "Opustite se ljudi, zar nitko ne zna za šalu?", odgovorio je 50 minuta nakon prve poruke McCain na svojem Twitter profilu.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙