FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: tdel
ZAGREB, 4. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Predsjednik Republike Ivo Josipović pojasnio je danas svoju izjavu u vezi Ustavnog zakona o pravim nacionalnih manjina kazavši da je njegova poruka bila "poruka dvoličnim političarima" te istaknuo da su "stalne priče" o razlozima odgode primjene tog zakona "politikanstvo kakvom treba stati na kraj". "Ustavni zakon je civilizacijska tekovina i stalne priče zbog kojih se iz ovog ili onog razloga odlaže primjena, pa se ne poštuje ni u pogledu zapošljavanja, ni korištenja jezika ili bilo koje druge varijante, politikanstvo je kakvom treba stati na kraj", ustvrdio je Josipović, odgovarajući na novinarske upite nakon susreta s predsjednikom crnogorskog parlamenta Rankom Krivokapićem u svome uredu. "Moja je poruka bila, nemojmo držati Ustavni zakon samo za 'šminku i pokazivanje'. Oni političari koji smatraju da ga ne treba primjenjivati pod izgovorom 'nije vrijeme', neka skupe hrabrost i predlože promjenu Ustavnog zakona", poručio je Predsjednik. Dodao je kako je to bila njegova poruka i da je siguran da će takvih biti vrlo malo ili da neće biti nikoga tko bi se usudio predložiti promjenu Ustavnog zakona. Upitan o izmjenama zakona o pravima predsjednika Republike nakon što mu istekne mandat, odnosno da će se moći vratiti na posao, Josipović je rekao kako on to može i bez toga zakona.

VUKOVAR - Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo (SDP) poručio je na današnjoj konferenciji za novinare kako je upravo on još 2009. godine, vetom na Statut grada Vukovara, spriječio uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru i da je u tome bio usamljen. Odgovarajući na optužbe izrečene na subotnjem prosvjednom skupu Stožera za obranu hrvatskog Vukovara protiv uvođenja dvojezičnosti u Vukovaru, po kojima nije dovoljno učinio kako bi to spriječio, Sabo je organizatorima skupa poručio da je 2009. godine ostao usamljen u sprječavanju uvođenja dvojezičnosti. "Gdje ste, gospodo, bili tada? Gradonačelnik Vukovara je osobno u ovom hodniku iza nas skidao pločice s ćirilicom i nisam dozvolio uvođenje dvojezičnosti", rekao je Sabo i podsjetio kako su uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru izmjenama Statuta grada 2009. godine omogućili HDZ, SDSS i tadašnji HSP, a SDP i on kao gradonačelnik bili su protiv. Po njegovu mišljenju, prosvjedni skup Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara bio je instrumentaliziran od HDZ-a i HSP-a dr. Ante Starčevića radi, s jedne strane, unošenja nemira među Vukovarce, a s druge strane, bio je usmjeren protiv Vlade RH i mjera koje ona poduzima za gospodarski oporavak Hrvatske. Također je rekao kako ga je subotnji skup podsjetio na 'čuveni' skup na splitskoj Rivi na kojoj je HDZ ustao u obranu generala da bi ih poslije ta stranka izručila Hagu, a onda slavodobitno nakon oslobođenja dočekala.

ZAGREB - Cijene naftnih derivata od ponoći će ponovno poskupjeti, pri čemu će osjetnije poskupjeti motorni benzini, od 27 do 30 lipa po litri, dok će cijene dizelskih goriva biti više od dvije do četiri lipe, pokazuju podaci Ministarstva gospodarstva koje je danas objavilo najviše razine maloprodajnih cijena naftnih derivata u razdoblju od 5. do 18. veljače. U tom će razdoblju najviša cijena eurosupera BS 95 iznositi 10,65 kuna po litri, što je 27 lipa više od dosadašnjih 10,38 kuna. Eurosuper BS 98 od ponoći će se prodavati po najvišoj cijeni od 11,00 kuna, što je 29 lipa više od dosadašnjih 10,71 kunu. Eurosuper BS 100 poskupjet će za 30 lipa po litri, jer je Ministarstvo njegovu najvišu maloprodajnu cijenu utvrdilo na 11,23 kune (do sada 10,93 kune). Maloprodajna cijena eurodizela BS od sutra će iznositi najviše 9,84 kune, što je četiri lipe više od dosadašnjih 9,80 kuna. Loživo ulje, odnosno plinsko ulje s oznakom euro od ponoći će poskupjeti za tri lipe po litri i koštati 7,03 kune (do sada 7,00 kuna). Za dvije, odnosno tri lipe po litri poskupljuje plavi dizel, pa će se plinsko ulje obojano plavom bojom prodavati po najvišoj cijeni od 6,26 kuna (do sada 6,24 kune), a plinsko ulje obojano plavom bojom s oznakom euro po 6,33 kune (do sada 6,30 kuna).

ZAGREB - Usklađenom akcijom vlade, ministarstva kulture i ministarstva rada i mirovinskog sustava, hrvatske se kulturne djelatnike gura na rub egzistencije, što će za posljedicu imati propast kulture u Hrvatskoj, poruka je s današnjeg prosvjednog skupa djelatnika u kulturi održanog ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu. Skup je sazvao Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi (HSDK) jer, kako tvrde, prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora (GKU), koji im je Ministarstvo kulture dostavilo na uvid, predviđa ukidanje zakonske odredbe primjene povoljnijeg prava i većine dodataka iz Dodatka GKU-a. To znači, tvrde, smanjivanje plaća za 10 do 30 posto, i to nakon što su u dobroj vjeri potpisali Temeljni kolektivni ugovor i Dodatak TKU-u te se odrekli regresa, božićnice i dijela jubilarnih nagrada. "Naše će se plaće, bude li vlada ustrajala na prijedlogu Zakona koji je u saborskoj proceduri o ukidanju dodataka od 4, 8 i 10 posto, a Ministarstvo kulture ustrajalo na izmjeni Granskog kolektivnog ugovora, vratiti na razinu iz 2006.", upozorio je otvarajući skup predsjednik HSDK-a Ivica Trubić. "Koeficijente će milom ili silom ukinuti, a povećanje osnovice koje su sindikati od 2006. teškom mukom izborili ionako je pojela inflacija", dodao je, te poručio: "Dragi kulturnjaci, dobrodošli u prošlost". Novim GKU-om predložilo bi se usuglašavanje dodataka vezanih uz koeficijent složenosti pojedinog radnog mjesta, kao i još nekih posebnih dodataka za koeficijente za 1576 zaposlenika u institucijama koje se financiraju izravno iz proračuna ministarstva kulture.

SPLIT - Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije (EU) Branko Grčić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvorili su novoizgrađenu Obrtno-tehničku školu u Splitu u koju je zajedno sa sporstkom dvoranom, koja će uskoro biti završena, uloženo gotovo 80 milijuna kuna. Ministar Jovanović istaknuo je na svečanosti da će u toj "velebnoj zgradi 650 učenika u 31 razredu imati mnogo bolje uvjete stjecanja znanja i vještina" nego dosad. Najavio je da će u Splitu uskoro biti završena i gradnja zdravstvene škole te Osnovne škole Pujanke, a u Sveučilišnom kampusu uskoro će biti otvoren i studentski dom te zgrada u kojoj će biti smještena tri fakulteta. Ministar Jovanović rekao je kako je ukupna vrijednost objekata koje će sljedećih tjedana otvoriti u Splitu oko 100 milijuna eura, što je jasan pokazatelj koliko vlada ulaže u razvoj obrazovanja.

ZAGREB - Grad Zagreb pokriti će razliku potrebnog iznosa za liječenje male Nore Šitum u SAD-u te u cijelosti ostale troškove njezinog boravka (stanovanja, puta i drugog), izjavila je novinarima Norina majka Đana Atanasovska nakon današnjeg susreta sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. "Zagrebački gradonačelnik Bandić potvrdio je da će Grad Zagreb u potpunosti pokriti iznos koji bude nedostajao za Norino liječenje te će pokriti i troškove koji idu uz liječenje", kazala je Norina majka dodavši kako već ima puno ponuda iz Amerike za njihov smještaj. Naglasila je da je po posljednjim informacijama za Norino liječenje prikupljeno 2,5 milijuna kuna. Na novinarsko pitanje što je obuhvaćeno troškovima liječenja, Atanasovska je odgovorila da su u cijenu od oko 3,3 milijuna kuna obuhvaćene sve liječničke pretrage, kompletan postupak te kontrola u iduće dvije godine. "Ostaju samo naši troškovi puta", dodala je. Slučaj djevojčice Nore Šitum, koja ima pet godina i osam mjeseci, a već se nešto više od dvije godine bori s akutnom limboflastičnom leukemijom, odjeknuo je u javnosti putem Facebooka, na kojem od subote cirkulira pismo njezine majke koja moli za financijsku pomoć u liječenju novom metodom u Dječjoj bolnici u Philadelphiji, za koje su troškovi oko 3,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Od malignih bolesti u Hrvatskoj godišnje oboli oko 21 tisuća osoba, a oko 13.500 ih umre, što ih čini jednim od najznačajnijih javnozdravstvenih problema s obzirom na starenje populacije i očekivano povećanje broja novooboljelih i umrlih u budućnosti, upozoreno je na današnjoj konferenciji za novinare u povodu obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka. "Najčešća sijela raka u muškaraca u Hrvatskoj su pluća (18 posto novooboljelih), debelo crijevo (16 posto) i prostata (16 posto), dok su najčešća sijela raka u žena dojka (26 posto novooboljelih), debelo crijevo (13 posto) i pluća (sedam posto)", istaknula je ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Tamara Poljičanin. Rak vrata maternice osmo je najčešće sijelo raka žena u Hrvatskoj (tri posto). U usporedbi s ostalim europskim zemljama, Hrvatska je zemlja srednje pojavnosti, ali visoke smrtnosti od raka, a za sijela raka povezana s pušenjem Hrvatska ima pojavnost i smrtnost među najvišima u Europi, navodi HZJZ. Hrvatska, za razliku od zemalja sjeverne i zapadne Europe, ne bilježi značajne trendove pada smrtnosti od raka.

ZAGREB - Bivši predsjednik Hrvatskog sabora i član predsjedništva HDZ-a Luka Bebić posvjedočio je danas na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivio Sanaderu da nikad nije čuo za crni fond HDZ-a koji se navodno punio milijunskim iznosima iz javnih ustanova i tvrtki preko marketinške agencije Fimi medija. "Crni fond kao crni fond do mojih ušiju nije dolazio", rekao je Bebić na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje je svjedočio kao svjedok obrane bivšeg premijera koji, po njegovim saznanjima, nije uzurpirao rad stranke i sam donosio odluke o financijama. Iako je ranije čuo za Fimi mediju, tvrdi da ona službeno nikad nije spomenuta kao HDZ-ova agencija. Poznato mu je bilo da su pjevači i neki ljudi koji su radili projekte za HDZ bili plaćeni ali ne zna kako, no pretpostavljao da ih se plaćalo prema zakonu.

DUBROVNIK - U prva tri dana prikupljanja potpisa za referendum o Projektu golf na Srđu, od petka 1. veljače do 3. veljače navečer, prikupljeno je više od 5000 potpisa, priopćeno je danas iz Organizacijskog odbora za referendum. Među potpisnicima su i brojni političari poput gradonačelnika Andre Vlahušića njegova zamjenika Nika Šalje, gradske vijećnice i predsjednice dubrovačkog HDZ-a Dubravke Šuice, vijećnice Marije Delije te brojni ugledni građani poput biskupa dubrovačkog mons. Mate Uzinića, dubrovačkog paroha Gorana Spaića, akademika Luka Paljetka i Nenada Vekarića. Na dan Feste svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, i veliki broj građana koji ne žive u administrativnim granicama Dubrovnika izrazio je želju dati svoj potpis za raspisivanje referenduma, što je najbolji pokazatelj visoke svijesti građana o utjecaju koji bi realizacija velikog golf resorta imala ne samo na Dubrovnik, nego i na cijelu Županiju, navodi u priopćenju Organizacijski odbor za referendum. Nažalost, dodaju organizatori referenduma, početak kampanje obilježila je odluka Hrvatske radiotelevizije (HRT) o zabrani emitiranja plaćenih obavijesti na Radio Dubrovniku.

VARAŽDIN - Protiv načelnika općine Cestica, Mirka Korotaja (HNS), iz Varaždinske županije, policija će podnijet kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, doznaje se danas u Policijskoj upravi varaždinskoj. Nakon dovršetka kriminalističke istrage Korotaj (54) je osumnjičen da je u svojstvu odgovorne osobe oštetio općinski proračun za 182 tisuće kuna, doznaje se u policiji. Naime, osumnjičeni načelnik općine Cestica je u srpnju 2009. predložio osnivanje savjeta načelnika te predložio šest članova što je Općinsko vijeće i prihvatilo. Također, na sjednici Općinskog vijeća Cestice u kolovozu 2009. utvrđena je i bruto naknada koju su članovi savjet primali od početka 2010. do lipnja 2012. godine. No, provedenom državnom revizijom za 2010. godinu Državni ured za reviziju utvrdio je kako imenovanje i financiranje savjeta načelnika općine nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakonom o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi.

SINJ - Dvanaest putnika, među kojima deset košarkašica Košarkaškoga kluba "Omiš" i dvoje iz njihove pratnje te vozač autobusa lakše su ozlijeđeni u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju oko četiri sata u Hrvacama, u blizini Sinja, kad je autobus kojim su putovale sletio s ceste i udario u betonski zid. Košarkašice su se vraćale s utakmice u Puli. U splitskoj bolnici zadržana je samo predsjednica tog kluba Sandra Pešić, koja je dobila udarac u glavu, kažu u klubu. Vozač (66) autobusa u kojem je bilo 12 putnika izgubio je nadzor nad vozilom zbog neprilagođene brzine uvjetima na cesti, izvijestila je splitsko-dalmatinska Policijska uprava. Na izlazu iz zavoja na državnoj cesti u Hrvacama autobus je sletio s ceste i udario u betonski zid.

ŠIBENIK - Šibensko-kninska policija uhvatila je i sedmog člana skupine koja je od listopada prošle godine do siječnja ove godine duž jadranske obale ukrala oko 120 izvanbrodskih motora. Nastavljajući opsežnu istragu o krađama izvanbrodskih motora duž jadranske obale, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv 39-godišnjega hrvatskog državljanina s prebivalištem u Bosni i Hercegovini, izvijestila je danas policija. Policija je muškarca povezala sa šesteročlanom skupinom kradljivaca koja je ukrala 118 izvanbrodskih motora, a uhvaćeni su prošlog tjedna u koordiniranoj akciji šibensko-kninske, zadarske, splitsko-dalmatinske, primorsko-goranske i istarske policije. Istragom je utvrđeno da je 39-godišnjak u društvu s 38-godišnjim bosanskohercegovačkim državljaninom, jednim od uhvaćene šestorice, u listopadu i studenome prošle godine na području Vodica ukrao osam izvanbrodskih motora različitih marki i jačine.

SPLIT - Nepoznati lopov provalo je u vozilo hitne pomoći u gradu Hvaru i iz njega ukrao medicinsku opremu vrijednu oko 150.000 kuna, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska Policijska uprava. U parkirano vozilo hitne pomoći provaljeno je noćas. U tijeku su policijski izvidi kako bi se pronašao lopov i ukradena oprema.

(Hina) xtdel

An unhandled error has occurred. Reload 🗙