FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 3. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

BRUXELLES

Europska komisija izradila je dokument u kojem je iznijela svoje poglede o tome na koja bi se područja Hrvatska trebala usredotočiti u privlačenju sredstava iz europskih fondova u sedmogodišnjem proračunskom razdoblju 2014-2020, a koji služi kao osnova za početak dijaloga s vladom koja do kraja godine treba pripremiti okvirni dokument za izradu programa, koji će se sufinancirati europskim novcem. Riječ je o dokumentu koji se izrađuje za svaku zemlju članicu i kojim Komisija započinje pregovore sa svakom pojedinom članicom. Rezultat tih pregovora je sporazum o partnerstvu, okvirni dokument koji pripremaju nacionalne vlasti u kojem se utvrđuju glavna područja koja treba financirati iz Kohezijskog i strukturnih fondova Europske unije. Dokument je Hrvatskoj predstavljen potkraj ovoga tjedna, a prilika da se o njemu razgovara podrobnije bit će skori posjet povjerenika za regionalni politiku Johannesa Hahna, koji bi u Zagrebu trebao boraviti 11. veljače. Komisija je izdvojila četiri temetske cjeline na koje bi Hrvatska trebala usmjeriti glavninu europskih sredstava koji će joj biti dostupni unutar sljedećeg sedmogodišnjeg proračunskog razdoblja: jačanje konkuretnosti gospodarstva; poticanje zapošljavanja, poboljšanje obrazovnog sustava i smanjenje siromaštva; očuvanje okoliša i prirodnih resursa te jačanje administrativnih kapacititeta i veću uključenosti civilnog sektora.

LJUBLJANA

Slovenski veleposlanik u Hrvatskoj, Vojko Volk, izjavio je za ljubljansko "Delo" da su potraživanja Ljubljanske banke od hrvatskih tvrtki "mnogo veća" od duga iste banke prema starim hrvatskim deviznim štedišama, te da rješenje za dugogodišnji spor treba naći u tom okviru. "Novac štediša nalazi se prvenstveno u potraživanjima koja Ljubljanska banka ima prema hrvatskim poduzećima. Ta su potraživanja mnogo veća od duga banke štedišama. Rješenje može biti jednostavno i brzo, ali samo pod uvjetom da se otresemo predrasuda i zabluda iz zadnjih 20 godina", rekao je Volk. Dodao je kako je pogreška što Slovenija do sada nije dovoljno odlučno pobijala zablude koje o tome postoje u hrvatskoj javnosti. "Naša je krivnja što na tvrdnje da je Slovenija ukrala ili uzela novac hrvatskih štediša nismo nismo reagirali dovoljno odlučno. Ništa nismo ukrali i ništa nismo uzeli", rekao je slovenski veleposlanik za vodeći slovenski dnevnik u razgovoru za broj od ponedjeljka, koji je list objavio u nedjelju u svom on-line izdanju. Slovenski mediji objavili su prije tri dana da su potraživanja Ljubljanske banke prema hrvatskim poduzećima, po podacima iste banke, s krajem 2012. godine iznosila 1,18 milijarde eura.

MOSTAR

Biskup banjolučki i predsjednik Biskupske konferencije BiH msgr. Franjo Komarica pozvao je hrvatske prognaničke udruge da potaknu prognanike kako bi se prijavili za pomoć za obnovu porušenih obiteljskih domova u sklopu regionalnog programa, objavljeno je u nedjelju iz Tiskovne agencije banjolučke biskupije (TABB). Komarica je u subotu u Banjoj Luci razgovarao s 20-tak predstavnika iz više hrvatskih prognaničkih udruga izvijestivši ih da će se rok za prijavu za obnovu obiteljskih kuća produžiti i nakon 7. veljače kako bi što veći broj ljudi mogao zatražiti pomoć. "Zamolio je predstavnike udruga da o tome obavijeste sve izbjegle i prognane Hrvate, osobito one za koje pretpostavljaju da nisu dovoljno ili uopće upoznati s ovim mogućnostima", navodi TABB.

Predstavnici prognaničkih udruga istaknuli su da se velik broj prognanika i izbjeglica do sada prijavljivao na razne natječaje ali bez uspjeha. Naveli su veći broj izravnih opstrukcija od strane lokalne vlasti.

SARAJEVO

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić izjavio je u nedjelju kako njegova zemlja neće biti prijetnja Bosni i Hercegovini, konstatirajući kako će budućnost te zemlje ovisiti isključivo o narodima koji u njoj žive. "S naše strane neće prijetiti nikakva opasnost po teritorijalni integritet i suverenitet BiH, a također smatramo da nitko nema pravo mijenjati Daytonski sporazum (na način) koji bi ugrožavao opstanak Republike Srpske odnosno bez suglasnosti sva tri naroda i oba entiteta", kazao je Dačić u intervjuu kojega je emitirala bosanskohercegovačka državna televizija BHT 1. Na upit kako komentira izjave predsjednika RS Milorada Dodika da BiH za petnaestak godina vjerojatno više neće ni postojati, Dačić je odgovorio kako se ne kani "baviti projekcijama" o budućnosti BiH, no istaknuo je kako je uvjeren da je i u interesu bosanskih Srba da se sve odvija u miru i kroz dijalog. "O budućnosti BiH će se odlučivati demokratskim sredstvima kako je to predviđeno i u svim drugim normalnim državama", kazao je Dačić. Srbijanski je premijer kazao i kako je njegova vlada zagovornik suradnje među zemljama regije u procesuiranju počinitelja ratnih zločina.

MUENCHEN

Iran je rekao da pozdravlja ponudu Sjedinjenih Država za pokretanje bilateralnih pregovora o nuklearnom programu Teherana, ali želi da SAD pokaže "autentičnu... poštenu i stvarnu namjeru da riješi to pitanje", izvijestio je BBC u nedjelju. Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akhbar Salehi rekao je da SAD treba prestati prijetiti da će poduzimati akcije protiv Irana dok nudi pregovore. Salehi je govorio na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu dan nakon što je potpredsjednik SAD-a Joe Biden na skupu rekao da Iran mora biti "ozbiljan" prema pitanju svog nuklearnog programa. Međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu trebaju se održati kasnije ovoga mjeseca. Biden je u Muenchenu rekao da je Washington spreman održati bilateralne pregovore s Iranom "kada će iransko čelništvo, vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei, biti ozbiljno". "Ta ponuda stoji ali to mora biti stvarno i konkretno i mora postojati plan točaka o kojima su spremni razgovarati. Nismo ih spremni voditi samo radi vježbe".

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu počeo je pregovore o stvaranju široke koalicijske vlade "nacionalnog jedinstva" koja bi uključivala desne i stranke centra i zatražio od palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa da se vrati za pregovarački stol, izvijestio je u nedjelju Financial Times. Netanyahuov desni blok Likud Beitenu, kojem je na izborima prošloga mjeseca pala potpora birača ali je ipak ostao najveća stranka u Knessetu, u nedjelju je počeo dvodnevne pregovore s drugim strankama u Ramat Ganu blizu Tel Aviva.

U subotu navečer je predsjednik Shimon Peres službeno Netanyahuu povjerio mandat za sastavljanje nove vlade. Netanyahu se tom prigodom dotaknuo sigurnosnih pitanja koja su obilježila njegovu kampanju za ponovni izbor ali je naveo i pitanje postizanje mira s Palestincima, temu koju je u kampanji izbjegavao. "Imamo mnogo zadaća za riješiti ali prvo na Bliskom istoku moramo održati sigurnost. Prvi je zadatak vlade zaustaviti Iran da dođe do nuklearnog oružja. Vlada će biti predana miru. Pozivam Abasa da se vrati za pregovarački stol", rekao je Netanyahu. Izraelski premijer sada ima do šest tjedana za sastavljanje koalicije. Palestinske skupine su sa skepsom reagirale na Netanyahuov poziv na obnovu mirovnih pregovora.

JERUZALEM

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u nedjelju je izjavio da je borba protiv iranskog nuklearnog programa složena, a ponajviše zbog činjenice da Teheran nabavlja nove centrifuge i modernizira opremu u nuklearnim postrojenjima. "Najvažnija zadaća vlade će biti zaustaviti nuklearno naoružavanje Irana....a ta se zadaća zakomplicirala nakon što je Iran nabavio nove centrifuge koje skraćuju vrijeme obogaćivanja urana. Mi to što se događa ne možemo prihvatiti", izjavio je Netanyahu. Prema dokumentu Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Iran je u siječnju potvrdio da će "centrifuge tipa IR2 biti korištene u jedinici A-22" centra za obogaćivanje urana u Natanzu. Centrifuge IR2 su puno brže od IR-1 koje su donedavno korištene u Natanzu. U tom se postrojenju uran obogaćuje do razine od pet posto.

RIM

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi u nedjelju je najavio svoju "posljednju veliku izbornu i političku bitku" i obećao smanjiti poreze i troškove vlade ako njegov desni centar pobijedi na izborima ovoga mjeseca. U strastvenom govoru pristašama u Milanu on je rekao da samo njegov desni centar može dići Italiju iz mračne magle recesije i vratiti povjerenje između vlade i građana. Središnje točka vatrenog Berlusconijeva govora bila je otkrivanje onoga što je ranije nazvao "šokantnim prijedlogom", obećanja da će Talijanima vratiti novac od omraženog poreza na prvi stan. Porez, poznat pod kraticom IMU, prošle je godine uvela Montijeva tehnokratska vlada u okviru mjera rješavanja financijske krize a nakon što ga je Berlusconi ukinuo 2008. On je rekao da će ukinuti porez na prvoj sjednici vlade i vratiti već plaćene poreze. Također je obećao da će vlada desnog centra eliminirati regionalne poreze na poslovanje tijekom pet godina, neće povećavati PDV i neće uvoditi takozvani "porez na bogatstvo" onima s najvećim prihodima.

HAVANA

Na Kubi se u nedjelju održavaju parlamentarni izbori zbog kojih je u 15 kubanskih pokrajina otvoreno gotovo 30.000 biračkih mjesta na kojima će oko 8,4 milijuna stanovnika te države birati sastav novoga parlamenta, rekla je predsjednica državnoga izbornog povjerenstva Alina Balseiro. U Nacionalnu skupštinu narodne vlasti će biti izabrano 612 zastupnika, prenosi kubanska novinska agencija Prensa Latina. Procjenjuje se da bi nakon ovih izbora, koje odbacuje domaća oporba i koji bi trebali proteći bez iznenađenja, krajem veljače skupština trebala potvrditi novi petogodišnji mandat predsjednika Raula Castra. Castro mlađi predsjedničku je dužnost preuzeo 24. veljače 1998., kada je, nakon povlačenja iz političkog života njegova brata Fidela zbog bolesti, preuzeo privremeno predsjedničku dužnost. Oba su brata među 612 kandidata koji su se službeno kandidirali za zastupnička mjesta u parlamentu. Sve kandidate prethodno su izabrali općinski izaslanici i skupštine građana. Disidenti i zemlje poput Sjedinjenih Država odbacuju izbore na Kubi kao farsu.

ASUNCION

Paragvajski predsjednički kandidat Lino Oviedo, koji je 1989. sudjelovao u svrgavanju diktatora Alfreda Stroessnera, poginuo je u padu helikoptera tijekom vikenda.

Oviedo (69), umirovljeni general poznat kao dinamičan javni govornik, bio je među kandidatima za predsjedničke izbore u travnju u toj siromašnoj, politički nestabilnoj južnoameričkoj zemlji. Policijski spasioci pronašli su u nedjelju njegovo tijelo u ostacima helikoptera koji se srušio na sjeveru Paragvaja, gdje je putovao na predizborni skup. Ankete pokazuju da je Oviedo s osam posto podrške birača bio na četvrtom ili petom mjestu po izgledima za izbore u travnju. Vlada je proglasila trodnevnu žalost i obustavila sve službene aktivnosti. Ministar unutarnjih poslova Carmelo Caballero rekao je da će vlada istražiti nesreću, koja se dogodila u subotu navečer kad je Oviedo letio natrag za glavni grad Asuncion po nepovoljnim vremenskim uvjetima.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙