FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 15,30 sati:

ZAGREB - Milorad Pupovac, potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), rekao je danas da se Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina ne može mijenjati jer je sastavni dio hrvatskih međunarodnih obaveza, reagirajući na izjavu predsjednika Ive Josipovića da "ako se zakon ne želi poštivati, onda ga se mora mijenjati". "Hrvatska je te obveze preuzela u vrijeme međunarodnog priznanja i pristupanja međunarodnim institucijama. Ne može se jedan zakon prihvaćati na međunarodnom, a osporavati na domaćem planu te izvan Hrvatske stvarati slika da se poštuju prava nacionalnih manjina, a ovdje ih gaziti", rekao je Pupovac za Hinu. Josipović je, komentirajući jučerašnje prosvjede u Vukovaru protiv uvođenja ćirilice, danas izjavio da očekuje od stranaka u Hrvatskoj, posebice od onih koji su sudjelovale u vladama, da građanima objasne koja je važnost poštivanja ustavnog zakona, "a ako se zakon ne želi poštivati, onda ga se mora mijenjati". Rekao je i kako je pitanje uvođenja jezika i pisma dio programa prošle vlade u kojoj je SDSS bio u koaliciji, pa i sadašnje vlade.

ZAGREB - Predsjednik Talijanske unije i saborski zastupnik Furio Radin izjavio je danas kako je uvjeren da je predsjednik Ivo Josipović u svojoj izjavi o ustavnom zakonu o pravima manjina težište želio staviti na dio rečenice koja se odnosi na poštivanje zakona, a ne na dio o njegovu mijenjanju. "Poznavajući odnos predsjednika Josipovića prema manjinama i svijetu koji se zasniva na legalnosti, siguran sam da je htio reći da se zakon treba poštivati", rekao je Radin Hini. Predsjednik Josipović danas je komentirao jučerašnji prosvjed gdje je 20.000 ljudi prosvjedovalo protiv uvođenja ćirilice i dvojezičnosti u Vukovaru i zatražilo da se odustane od provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u tom gradu. "Ja očekujem od stranaka u Hrvatskoj, posebice od onih koji su sudjelovale u vladama da građanima objasne koja je važnost poštivanja ustavnog zakona, a ako se zakon ne želi poštivati, onda ga se mora mijenjati", rekao je Josipović. Komentirajući tu izjavu Radin je istaknuo kako je nezamisliva situacija u kojoj se ne poštuju doneseni zakoni. "Dok se zakon ne promijeni, treba ga poštivati", rekao je saborski zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

OSIJEK - Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nije želio izravno odgovoriti na novinarsko pitanje o nastojanjima Radimira Čačića da ostane u vrhu stranke i tijekom odsluženja zatvorske kazne, rekavši samo kako "stranka zna kuda ide". "Vjerujem da će nakon izbornog sabora, 23. ožujka, biti još jača, kao što je bila nakon svakog izbornog sabora", kazao je Vrdoljak nakon današnjeg predstavljanja kandidata koalicije SDP-HNS-HSU za osječkoga gradonačelnika. Na novinarski upit postoji li neka statutarna zapreka da Čačić bude u predsjedništvu stranke, unatoč činjenici da mu predstoji odsluženje zatvorske kazne, Vrdoljak je kazao kako statut ne zna napamet, ali da vjerovatno ne postoji. Vrdoljak je na upit novinara opovrgnuo da ima raskola u stranci. "HNS je nakon svakog izbornog sabora, unatoč onima koji su govorili da će stranka nestati ili se raspasti, svaki put bio jači, što je dovelo do sadašnjega broja od 14 saborskih zastupnika, i četiri ministra u Vladi", rekao je.

OSIJEK - Anto Đapić, donedavni počasni predsjednik Hrvatske stranke prava, koji je prije nekoliko dana isključen iz stranke, danas je najavio svoju kandidaturu za osječkog gradonačelnika kao nezavisni kandidat. Predstavljajući kandidaturu u nazočnosti brojnih članova donedavne osječke podružnice HSP-a čije je vodstvo također raspušteno odlukom Predsjedništva stranke, Đapić je rekao da je s današnjim danom njegova priča s HSP-om završena. Naglasio je kako izlazi na izbore kao nezavisni kandidat, a članovima HSP-a i svojim simpatizerima poručio da procjene kome će dati povjerenje. Dodao je kako je svjestan da svi oni koji ga javno podrže mogu imati problema u stranci. Đapić je rekao kako ne želi više javno polemizirati s vodstvom HSP-a, dodavši kako se radi o stranci koju je stvarao, te čiji je predsjednik bio 16 godina, a tri godine počasni predsjednik.

KARLOVAC - Jedno je dijete zadobilo teške ozljede opasne po život, a još je dvoje lakše ozlijeđeno u jučerašnjem naletu pijanog vozača automobila u Oštarijama na grupu djece koja su bila u maškarama, izvijestila je danas Policijska uprava karlovačka. Protiv vozača, 31-godišnjaka iz Josipdola podignuta je kaznena prijava za izazivanje prometne nesreća s teško ozlijeđenom osobom, pri čemu je vozač bio alkoholiziran s 1,5 promila alkohola u krvi. Pijani je vozač osobnim vozilom ogulinskih registracijskih oznaka udario u kolonu djece koja su se pješice kretala uz desni rub kolnika. Kako se doznaje, dijete s teškim ozljedama na liječenju je u Kliničko-bolničkom centru Zagreb na Rebru, drugo je zadržano na promatranju u Općoj bolnici u Ogulinu, a treće je pušteno na kućnu njegu. Predsjednik Općinskog vijeća Josipdola Zdravko Jandrlić potvrdio je Hini informaciju da je na žalost nastradala grupa djece koja su bila u maškarama, te da su hodali cestom Oštarije-Skradnik, gdje nema nogostupa.

ZAGREB - Policija je uhitila dvadesetpetogodišnjakinju da je od listopada prošle godine do kraja siječnja na prevaru ulazila u domove starijih osoba nudeći im razne usluge među kojima i masažu, te u trenucima njihove nepažnje krala novac i nakit, izvijestila je danas zagrebačka policija. Utvrđeno je kako je osumnjičena M.R. prevarila sedam osoba na području Dubrave i Maksimira, stekavši njihovo povjerenje tako što bi im rekla da su dobili besplatnu masažu, nudila na prodaju odjevne predmete, aparate za masažu ili pak samo tražila čašu vode. Najčešće je ordinirala s još jednom ženskom osobom, a žrtve su ih puštale u stan ne sluteći o kakvim se drskim prevaranticama radi. Dok bi je jedna 'prodavala priču', druga bi osmotrila situaciju i krala po kući. Ukupna materijalna šteta tih krađa je oko 70 tisuća kuna.

KOSINJ - Nakon više od dva tjedna stanje na poplavljenom području Kosinjske doline u Lici se normalizira. Voda se povukla s prometnica i jutros su lokalne ceste za Donji i Gornji Kosinj, Rudinku, Lipovo polje i Kosinjski Bakovac ponovno prohodne. Još je jedino odsječen zaselak Podjelar pa na tom području još dežuraju čamci HEP-a i Stožera za obranu od poplave. U Hrvatskim vodama jutros se doznaje da su ukinute izvaredne mjere obrane od poplave, a voditelj tamošnje ispostave Mladen Vodička izjavio je da se tijekom dana očekuje ukidanje i redovnih mjera obrane što znači da će se stanje na tom području gotovo potpuno normalizirati. Noćas je u Lici pao novi snijeg - u Gospiću 19, a na Zavižanu 22 centimetra, koji s obzirom na najavu stabilnijih meteo prilika ne bi trebao dodatno prouzročiti eventualni nagli porast vodostaja ličkih rijeka.

OPATIJA - Središnja manifestacija karnevalskih događanja u Opatiji, tradicionalna utrka maškaranih vozila na kugličnim ležajevima (balinjerama) - Balinjerada održava se danas u središtu Opatije. Balinjerada ove godine slavi 30. rođendan, a slavlje upotpunjuje Festival karnevalske glazbe na opatijskim ulicama i trgovima. Sudionici Balinjerade spuštaju se „karićima“ ,tj. maštovitim, smiješnim i originalnim vozilima glavnom opatijskom ulicom, od hotela Bristol do hotela Imperial, u nekoliko kategorija. Nakon Balinjerade održat će se mimohod limenih glazbi, mažoretkinja i maškaranih grupa. Organizatori Balinjerade za sve posjetitelje i gledatelje priredili su u povodu 30. rođendana veliku fritaju od 3000 jaja. Istodobno s Balinjeradom u Opatiji se na otvorenom održava i Festival karnevalske glazbe, u sklopu kojeg nastupa više od tri stotine glazbenika - od puhačkih orkestara s mažoretkinjama do imitatora svjetskih legendi pop i rock glazbe

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙