FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: nles
ZAGREB, 3. veljače 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

OSIJEK - Kandidat koalicije SDP-HNS-HSU za osječkoga gradonačelnika na predstojećim lokalnim izborima bit će nestranački kandidat Ivica Vrkić, nekadašnji predstojnik Vladina ureda za uspostavu hrvatske vlasti u hrvatskom Podunavlju te sadašnji direktor Tvornice ulja Čepin. Predsjednica osječkoga SDP-a Biljana Borzan kazala je na predstavljanju kandidata kako je, nakon proteklih lokalnih izbora, na kojima je pobijedio HDSSB, u Osijeku zavladala kriza nedostatka ideja, novih projekata i napretka. "Osijeku treba gradonačelnik koji ima viziju i energiju kojom će je provesti te koji ima iskustva i znanja u rukovođenju velikih projekata, čime je dokazao da može voditi i grad", rekla je. "Treba nam gradonačelnik koji će znati privući ulagače, koji zna da otvaranje novih radnih mjesta nije samo odgovornost Vlade, nego i gradonačelnika i koji će dobiti potporu svih građana koji su svjesni da Osijek ide u krivom smjeru", poručila je Borzan. Potpredsjednik HNS-a i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kazao je kako predstavnici ove koalicije, u Vladi i u ovome gradu, žele reći istinu, kuda idemo i s kojim ljudima, odnosno da rade u okvirima mogućeg, a ne davati lažna obećanja.

DUBROVNIK - Dubrovnik danas po 1041. put slavi svoga zaštitnika svetoga Vlaha, a svetkovina je jutarnjom budnicom gradske glazbe i plotunima trombunjera, nakon čega je u dubrovačkoj katedrali služena misa. Misno slavlje predvodio je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Marin Srakić koji je u propovijedi kazao je kako je vjera u Boga jedno od obilježja hrvatskog čovjeka koje se uspjelo sačuvati u vrijeme ateizacije, a Dubrovnik je primjer grada koji je kroz povijest vjeru primao, prenosio i ispovijedao. Drugo obilježje je odanost prema rimskoj katoličkoj crkvi, a treće je ljubav i pobožnost prema Mariji, što najboje svjedoče brojna marijanska svetišta, kazao je. Samo u Dubrovniku ima 38 crkvi posvećenih Mariji, a upravo ove godine slavi se 300. obljetnica obnove i posvećenja dubrovačke katedrale Blažene Djevice Marije, povijesnog simbola grada pod Srđem, naglasio je mons. Srakić. Ljubav prema domovini također je jedno od obilježja hrvatskog naroda, dodao je. Također je u svojoj propovijedi naglasio da je obitelj jamstvo vedre budućnosti jednoga naroda te da moramo sve učiniti kako bismo sačuvali obitelj.

ZAGREB - Noćas oko 2 sata, na Aleju Bologne poslije podsusedskod tunela prema Zaprešiću, odronila se veća količina zemlje što je uzrokovalo i urušavanje stabla na prometnicu zbog čega je zatvoren promet u pravcu Zaprešića, pa se prometuje naizmjenično po jednom prometnom traku, izvijestio je gradski Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Na terenu su noćas bile ekipe Javne vatrogasne postaje zbog uklanjanja stabala s prometnice. Ekipa iz podružnice Zagrebačkih cesta postavile su privremenu signalizaciju, a prometna policija regulira odvijanje cestovnog prometa. Zbog hitnog uklanjanja zemlje s prometnice tražen je izlazak dežurne ekipe Zagrebačkih cesta. Srećom događaj nije imao za posljedicu prometnu nesreću. Klizanje terena i odroni na strmim padinama normalna su pojava kada dolazi do velikog natapanja i naglog porasta temperature tla.

BRAČ - Ostaci nizozemskog državljanina koji je živio u mjestu Povlja na otoku Braču, a njegov je nestanak prijavljen krajem 2007., pronađeni su u listopadu prošle godine na nepristupačnom terenu, izvijestila je danas splitska policija napominjući kako je vještaćenje kostiju pokazalo da se radi upravo o toj osobi. "Vještačenjem kostiju, pronađenih 21. listopada 2012. na nepristupačnom terenu u Povljima na Braču, utvrđeno je da se radi o posmrtnim ostacima nizozemskog državljanina, stranca na privremenom boravku u Hrvatskoj, rođenog 1956., čiji je nestanak prijavljen 5. prosinca 2007.", kazala je Ana Čepić iz Odjela za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU splitsko-dalmatinske. Dodala je da se komparacijom DNA profila posmrtnih ostataka s DNA profilom obitelji nestalog, utvrdilo da se podudaraju. Policija je medijima kazala da se, prema do sada prikupljenim saznanjima i utvrđenim činjenicama, najvjerojatnije radi o samoubojstvu, te da je o svemu obavijestila Županijsko državno odvjetništvo.

OSIJEK - Probna istraživanja nedavno otkrivenih podzemnih hodnika ispod velikog dijela osječke Tvrđe pokazala su da je tu veliko bogatstvo, a zbog vrlo hladnog vremena, opsežnija istraživanja obavit će se u proljeće, rekla je osječka dogradonačelnica Danijela Lovoković. Godinama se u Osijeku pričalo kako postoje tajni, podzemni hodnici, no nije se ulazilo u ozbiljnija istraživanja sve do nedavno, kada su speleolozi iz Zagreba i Belišća te arheolozi iz Muzeja Slavonije obavili probna istraživanja i otkrili podzemne hodnike, kanale i tunele. Budući da su ta istraživanja obavljena početkom godine po vrlo hladnom vremenu, opsežnija će se nastaviti na proljeće, rekla je dogradonačelnica Osijeka Danijela Lovoković. U svakom slučaju, dodala je, i probna su istraživanja pokazala da je ispod Tvrđe zaista golemo bogatstvo koje će svakako biti i velika turistička atrakcija. "U podzemlje Tvrđe ušlo je 11 speleologa i arheologa koji su oduševljeni onim što su otkrili, a uskoro očekujemo i fotografije, videosnimke i GPS snimke koje su načinili na približno 500 metara podzemnih hodnika. Potporu istraživačkim radovima daje grad Osijek, koji će izdvojiti i dio novca za nastavak istraživanja", rekla je za Hinu dogradonačelnica Lovoković.

ZAGREB - Preseljenjem u novu zgradu Hrvatski povijesni muzej (HPM) napokon će dobiti optimalne uvjete za svoje djelovanje, te prvi puta nakon 170 godina predstaviti svoj stalni postav javnosti. "Uskoro će se navršiti 170 godina od prve prezentacije muzejskih zbirki javnosti, a nacionalni povijesni muzej nije nikad postavio stalni postav jer nije imao prostor za njegovo ostvarenje, te je do danas ostao neostvaren muzej", kazala je za Hinu ravnateljica HPM-a Ankica Pandžić. Preseljenje HPM-a iz sadašnjih neadekvatnih prostora u Matoševoj ulici na zagrebačkom Gornjem gradu u neorenesansnu zgradu bivšeg TDZ-a u donjogradskom kompleksu omeđenom Klaićevom, Hochmanovom i Jagićevom ulicom projekt je vrijedan ukupno 230 milijuna kuna, koji Ministarstvo kulture najavljuje kao prioritet svoje kulturne politike u ovoj godini. Hrvatski povijesni muzej svoju djelatnost trenutno obavlja na dvije lokacije u Zagrebu, u baroknoj palači u Matoševoj 9 i u Meštrovićevu paviljonu na Trgu žrtava fašizma b.b. Ukupna površina prostora kojim muzej danas raspolaže iznosi 3 tisuće četvornih metara, a dvije trećine toga prostora zauzimaju čuvaonice muzejske građe.

(Hina) xln yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙