FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA podržao Iran u nijekanju eksplozije u Fordowu

Autor: slek
BEČ, 29. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - UN-ova Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) jasno je u utorak rekla kako nije vidjela trag bilo kakve eksplozije u jednom od najosjetljivijih iranskih nuklearnih postrojenja, podržavši Teheranovo nijekanje medijskih izvješća da je prošloga tjedna došlo do takvog incidenta.

IAEA je, u neuobičajenom istupu, objavila kratko priopćenje nakon što su neki izraelski i zapadni mediji tijekom vikenda objavili da je došlo do značajne štete u podzemnom postrojenju Fordow za obogaćivanje urana.

To postrojenje je u središtu izraelskih i zapadnih zabrinutosti glede iranskog nuklearnog programa jer islamska država tamo prečišćava uran do fisilnih koncentracija i tako se približava mogućem materijalu za atomsku bombu. Iran niječe da to ima za cilj.

Inspektori IAEA-a redovito obilaze iranska nuklearna postrojenja, uključujući i Fordow, i UN-ova agencija je ukazala u svom priopćenju kako su oni bili u postrojenju nakon izvješća da je tamo došlo do eksplozije.

"Prema našim saznanjima Iran je zanijekao da je došlo do incidenta u Fordowu. To je u skladu s našim opažanjima", rekla je glasnogovornica IAEA-a Gill Tudor u priopćenju poslanom emailom u odgovoru na upit.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak rekle kako ne vjeruju izvješćima o eksploziji u Fordowu koji je zakopan duboko pod zemlju kako bi bio zaštićen od neprijateljskih napada.

Iran je za vijesti o eksploziji rekao da je riječ o zapadnoj propagandi čija je namjera da utječe na nastupajuće nuklearne pregovore.

Krajem 2011. postrojenje u Fordowu počelo je proizvodnju urana obogaćenog do 20 posto fisilne čistoće u usporedbi s razinom od 3,5 posto koja je potrebna za nuklearne centrale.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙