FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA želi dogovor s Iranom i posjet Parchinu

Autor: akoz
BEČ, 15. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - UN-ovi nuklearni inspektori nadaju se da će im se dopustiti pristup vojnom postrojenju Parchin tijekom ovotjednog posjeta Iranu u okviru istrage navoda o istraživanju nuklearnog oružja, rekao je u utorak voditelj izaslanstva.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) želi na razgovorima u srijedu u Teheranu zaključiti okvirni sporazum s Iranom koji bi joj omogućio nastavak istrage, rekao je zamjenik ravnatelja IAEA Herman Nackaerts.

Nackarets je izjavu dao u bečkoj zračnoj luci prije polaska njegova i skupine viših dužnosnika IAEA za Teheran na novi krug pregovora u kojim se do sada nije uspijevao postići bitniji napredak.

"Nadamo se da će nam se dopustiti ići u Parchin i ako nam se dopusti pristup pozdravit ćemo priliku da to učinimo. Mi smo spremni ići", rekao je Nackaerts novinarima.

IAEA, čija je misija spriječiti širenje nuklearnog oružja u svijetu, godinama pokušava pregovorima osigurati takozvani strukturiran pristup s Teheranom koji bi joj osigurao pristup lokacijama, dužnosnicima i dokumentima u Iranu.

I IAEA i Teheran su rekli da je na posljednjem sastanku u Teheranu sredinom prosinca postignut napredak no ne navode pojedinosti.

"Cilj nam je finalizirati strukturirani pristup za rješavanje otvorenih pitanja o mogućim vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa", rekao je Nackaerts.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙