FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran i IAEA ponovno bez dogovora

Autor: akoz
BEČ, 18. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - UN-ovi inspektori i Iran ovoga tjedna ponovno nisu uspjeli oživjeti istragu navodnih iranskih istraživanja nuklearnog oružja što je još jedan u nizu neuspjeha međunarodnih napora na mirnom rješavanju spora oko nuklearnog programa Irana.

Herman Nackaerts, zamjenik ravnatelja Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), u petak je po povratku iz Teherana rekao da njegovim inspektorima nije dopušten pristup vojnim postrojenjima u Parchinu koji već dugo traže.

Novi krug pregovora predviđen je za 12. veljače, više od godine dana otkako su IAEA i Iran održali prvi u nizu uglavnom neplodnih sastanaka.

U odvojenoj informaciji članicama IAEA o pregovorima održanim u srijedu i četvrtak IAEA je rekla da između dvije strane ostaju "važne razlike".

"Imali smo dva dana intenzivnih rasprava. Nismo mogli finalizirati strukturni pristup rješavanju otvorenih pitanja glede mogućih pitanja o vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa", rekao je Nackaerts, koji je vodio izaslanstvo od osam viših dužnosnika IAEA, i dodao da također "ovom prilikom nije odobren pristup Parchinu".

IAEA traži inspekciju vojnog kompleksa Parchin jugoistočno od Teherana gdje su, kako vjeruje, možda provedena ispitivanja eksploziva u sklopu razvoja nuklearnog oružja, što Teheran niječe.

(Hina) xakoz ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙