FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržište novca: ponuda premašila potražnju

Autor: zpop
ZAGREB, 11. siječnja 2013. (Hina) - U današnjem trgovanju na Tržištu novca bilježimo pad ukupno prijavljene potražnje. Međutim, iako je i ponuda bila „mršavija“ no dan ranije, njen je pad bio značajnije manji od potražnje te je tako, nakon dva dana, ponuda ponovno viša od ukupno prijavljenih potreba korisnika.

Ukupno je prijavljena potražnja danas iznosila 174,81 milijun kuna ili za oko 37 posto manje no u četvrtak.

Istodobno se na strani ponude našlo 214,81 milijun kuna, ili za oko 9,5 posto manje no dan ranije.

Najviše je danas, u iznosu od 49,51 milijun kuna, plasirano putem prekonoćnih pozajmica a pritom je kamatna tek lagano korigirana sa 0,57 na 0,59 posto.

Također je plasirano i 25,31 milijun kuna ročnih plasmana na rok od 3 mjeseca uz kamatnu stopu od 4,11 posto.

Ukupan kunski promet na Tržištu novca dosegao je tako danas 74,81 milijuna kuna, a pritom je 100 milijuna kuna potražnje, zbog neusuglašenih uvijeta kreditiranja te kreditnih ograničenja sudionika, ostalo nepodmireno. Prosječna kamatna stopa lagano je snižena sa 1,82 na 1,78 posto.

Uz trgovinu kunama danas se na Tržištu novca trgovalo i devizma. Tako je na rok od tjedan dana plasirano milijun eura uz kamatnu stopu od 1,75 posto.

„Potražnja za pozajmicama danas je bila niža od jučerašnje. Iako smo na samom početku održavanja obvezne pričuve prijavljena ponuda viškova kuna veća je od potražnje, ali zbog limita sudionika i niske kamatne stope potražnja je tek djelomočno podmirena. Prosječna dnevna kamatna stopa iznosila je 1,78%. Trgovalo se devizama na rok od tjedan dana po kamatnoj stopi od 1,75%.“ navodi se u priopćenju Tržišta novca.

(Hina)xzpop yzpop

An unhandled error has occurred. Reload 🗙