FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odlazeći čelnik AU kritizirao spor odgovor na krizu u Maliju

Autor: kgab
ADIS ABEBA, 27. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Odlazeći čelnik Afričke unije, predsjednik Benina Boni Yayi, kritizirao je u nedjelju spori odgovor Afrike na islamističku pobunu u Maliju.

Francuska je odgovorila na poziv Malija za pružanje vojne pomoći dok su pobunjenici napredovali prema prijestolnici Bamaku prije više od dva tjedna i stala je na put napredovanju militanata povezanih s Al Kaidom. Francuski i malijski vojnici došli su do grada Tibmbuktua u subotu.

"Kako se može dogoditi da Afrika, koja ima sredstva da se brani, suočena s opasnošću koja prijeti samim njezinim temeljima nastavlja čekati", rekao je Yayi čelnicima afričkih država okupljenima na summitu u Adis Abebi gdje predaje predsjedanje Afričkom unijom Etiopiji.

Afrička unija uputila je apel Ujedinjenim narodima u kojemu traži novac i logistiku kako bi se u potpunosti rasporedile regionalne intervencijske snage poznate kao AFISMA. Zapovjednici tih snaga izjavili su da će biti raspoređeno ukupno 7.700 afričkih vojnika.

Beninski predsjednik rekao je da su vrata otvorena za slanje još vojnika koji bi pomogli vratiti vladinim snagama kontrolu nad sjevernim Malijem.

Dužnosnici Afričke unije rekli su da je AFISMA suočena s problemima jer nema dovoljno logistike i potrebna su joj sredstva za zračni transport, streljivo, telekomunikacijska oprema, poljske bolnice te hrana i voda.

U svom obraćanju na summitu Afričke unije glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izjavio da je dao Vijeću sigurnosti svoje preporuke o paketu logističke potpore za AFISMA-u.

(Hina) xkga ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙