FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuska vojska i dalje napada pobunjenike u Maliju

Autor: vkla
BAMAKO/PARIZ, 13. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Treći dan za redom francuski ratni zrakoplovi bombardiraju islamske pobunjenike u Maliju, dok u glavni grad Bamako pristiže dodatni broj francuskih vojnika koji će dočekati snage Zapadnoafričke unije, javlja u nedjelju Reuters.

Francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian je kazao da je dramatična intervencija francuskih snaga spriječila da islamski pobunjenici, za koje se tvrdi da su povezani s Al-Kaidom, zauzmu Bamako. Le Drian pojašnjava da francuski borbeni zrakoplovi bez prestanka bombardiraju pobunjenike koji su u travnju zauzeli golemo pustinjsko područje na sjeveru zemlje.

Mete bombardiranja su njihova uporišta u gradovima Gao, Lere i Douentza.

Zapad se pribojava da bi islamisti mogli koristiti Mali kao bazu za napad na zapadne interese, formirajući liniju poveznicu s pristašama Al-Kaide u Jemenu, Somaliji i sjevernoj Africi.

Trenutno je u Bamaku raspoređeno 550 francuskih vojnika.

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u subotu da će Francuska će nastaviti vojnu misiju u Maliju kako bi pripremila teren za predstojeću intervenciju afričkih snaga koja ima potporu UN-a, EU-a i Afričke unije.

Nakon poziva Pariza afričkim zemljama da što prije pošalju svoje vojnike, predsjednik Obale Bjelokosti Alassane Ouattara, ujedno i predsjedavajući regionalnog bloka ECOWAS-a, operativno je pokrenuo operaciju slanja oko 3.300 afričkih vojnika koja ima mandat UN-a.

Očekuje se da će multinacionalnim snagama zapovjedati nigerijski general Shehu Abdulkadir, a uz Nigeriju, koja bi trebala dati najviše vojnika, u operaciju će po 500 pripadnika svojih oružanih snaga poslati Burkina Faso, Niger i Senegal.

(Hina) xvk ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙