FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali: Zapadna Afrika traži od UN-a logističku podršku

Autor: mtro
ABIDJAN, 19. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) pozvala je u subotu Ujedinjene narode na trenutačnu logističku i financijsku pomoć za raspoređivanje afričkih vojnih snaga u Maliju za borbu protiv islamističkih skupina sa sjevera zemlje.

Nakon summita u Abidjanu, šefovi država i vlada regije su tražili od Ujedinjenih naroda da im odmah pruže logističku i financijsku pomoć za raspoređivanje AFISMA-e (Međunarodne misije podrške Maliju), prema priopćenju.

Države članice ECOWAS-a su tom prigodom pozvale na slanje obećanih postrojbi tim interventnim snagama.

Oko 2.000 pripadnika AFISMA-e bi trebalo biti raspoređeno do 26. siječnja. Osam zapadnoafričkih zemalja: Nigerija, Togo, Benin, Senegal, Niger, Gvineja, Gana, Burkina Faso kao i Čad, najavili su sudjelovanje u misiji koja će imati oko 5.800 vojnika i zamijeniti Francusku koja se od 11. siječnja bori protiv islamista.

U priopćenju se navodi da su i Obala Bjelokosti, Liberija i Sierra Leone odlučili dati doprinos raspoređivanju AFISMA-e, ali nije precizirana priroda doprinosa.

Zapadnoafrički čelnici su uz predsjednika Čada Idrissa Debyja inzistirali na potrebi mobiliziranja financija za operacije malijske vojske i afričke potpore.

Konferencija donatora je predviđena za 29. siječnja u Addis Abebi, pod okriljem Afričke unije, dok afričke zemlje nailaze na velike poteškoće upućivanja postrojbi i financiranja njihovog raspoređivanja.

(Hina) xtm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙