FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeo summit AU-a, Mali glavna tema

Autor: bnov
ADIS ABEBA, 27. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Zemlje Afričke unije (AU) počele su u nedjelju 20. summit u Adis Abebi na kojem će glavna tema biti stanje u Maliju u svjetlu francuske vojne intervencije protiv islamista na sjeveru zemlje i očekivanog dolaska afričkih snaga koje će preuzeti francusku ulogu.

Šefovi država i vlada te predstavnici 54 zemlje iz panafričke organizacije počeli su sastanak minutom šutnje za dvojicu afričkih čelnika preminulih prošle godine - nekadašnjeg ganskog predsjednika Johna Atte Millsa te etiopskog premijera Melesa Zenawija.

Stanje u Maliju o kojem će se raspravljati i na konferenciji međunarodnih donatora u srijedu u glavnom gradu Etiopije, već je u petak bilo tema sastanka Vijeća mira i sigurnosti Afričke unije.

Vijeće je tada odlučilo povećati broj pripadnika afričkih snaga u Maliju te je izvršilo pritisak na Vijeće sigurnosti UN-a da odobri "privremenu" logističku pomoć za njihovo ubrzano raspoređivanje.

U nedjelju i ponedjeljak summit AU trebao bi se osvrnuti i na nekoliko drugih sukoba ili zona tenzija u Africi, posebice na istoku DR Konga, u Gvineji Bisao te u Srednjoafričkoj Republici.

"Ne možemo previše naglašavati važnost potrebe za mirom i sigurnosti, jer bez mira i sigurnosti nijedna zemlja niti regija ne može se nadati prosperitetu za sve svoje građane", izjavila je na otvaranju summita Nkosazana Dlamini Zuma, nova predsjednica Afričkog povjerenstva, izvršnog tijela organizacije.

(Hina) xbnš ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙