FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moskva ponudila prijevoz francuskih trupa u Mali

Autor: mhaj
PARIZ , 20. siječnja 2013. (Hina/AFP) - Rusija je ponudila Francuskoj prijevoz vojnika ili humanitarne pomoći u Mali, izjavio je u nedjelju šef francuske diplomacije Laurent Fabius, podsjetivši na sličan prijedlog Kanađana o prijevozu afričkih vojnih snaga.

Jedan dio prijevoza afričkih vojnika u Mali obavile bi afričke vojne snage, drugi dio Europljani, a treći dio Kanađani, rekao je za radio Europe 1. francuski ministar. "Rusi su ponudili osiguranje prijevoza za Francuze", rekao je Fabius.

Od početka sukoba s islamističkim oružanim grupama u Maliju, Rusija je ostala relativno po strani. 12. siječnja, nakon što je počeo sukob, posebni predstavnik Kremlja za Afriku, Mihail Margelov rekao je da će se sve vojne operacije u Africi realizirati pod nadzorom UN-a i Afričke unije.

"Nitko osim Afrikanaca ne može i ne treba rješavati probleme na tom kontinentu", rekao je tada Margelov. No u Maliju su, na zahtjev vlasti iz Bamaka, nakon islamističke ofenzive na jugu zemlje intervenirali najprije Francuzi.

Afričke vojne snage koje bi trebale sudjelovati u UN-ovoj misiji (AFISMA) imat će oko 5500 vojnika, kazao je Fabius. UN je isprva predvidio 3300 vojnika. No pridružit će im se i 2000 vojnika iz Čada, rekao je francuski ministar. U Maliju se trenutačno nalazi oko 2000 francuskih vojnika, a ta bi se brojka idući tjedan trebala povećati.

(Hina) xmh ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙