FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: moguć nastavak blagog uspona Crobexa

Autor: scvi
ZAGREB, 25. siječnja 2013. (Hina) - Nakon što je Crobex indeks preskočio jučer 1.900 bodova po prvi puta od rujna 2011. godine, na Zagrebačkoj burzi i danas je moguć nastavak njegova blagog uspona, dok se investitori pripremaju za predstojeću sezonu objave financijskih izvješća domaćih kompanija.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je jučer 0,31 posto, na 1.902 boda, preskočivši 1.900 bodova po prvi puta od 21. rujna 2011. godine.

Istodobno, Crobex10 ojačao je 0,39 posto, na 1.070 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer 17,6 milijuna kuna, što je otprilike 6 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 3,34 milijuna kuna i blagim padom cijene, za 0,16 posto, na 218,22 kune.

Znatnije se trgovalo i povlaštenom dionicom Adrisa, kojom je ostvareno 2,2 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,2 posto, na 295 kuna.

„Na domaćem tržištu moguć je nastavak stagnacije indeksa s pozitivnim predznakom, usprkos blagom padu cijena dionica na većini inozemnih burzi. Nema važnijih korporativnih vijesti, no investitori, čini se, čekaju financijska izvješća domaćih kompanija“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

Financijska izvješća za zadnje lanjsko tromjesečje trebala bi uskoro početi pristizati. Od kompanija s likvidnijim izdanjima, Adris i IGH najavili su objavu 4. veljače, a HT i Ina 14. veljače.

Od početka godine Crobex je u plusu 9,3 posto, a Crobex10 10,13 posto.

„Na putu smo ostvarenja jedne od najboljih izvedbi domaćeg tržišta u mjesecu siječnju u zadnjih nekoliko godina“, napominje Bešević Vlajo.

A na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 porastao sedmi dan zaredom, no nije se uspio zadržati iznad psihološki važne razine od 1.500 bodova, jer je cijena dionice Applea zabilježila najveći dnevni pad u više od četiri godine.

Dow Jones porastao je 0,33 posto, na 13.825 bodova, a S&P 500 indeks 0,01 posto, na 1.494 boda, što su nove najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,74 posto, na 3.130 bodova.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok je japanski Nikkei snažno skočio, što se zahvaljuje slabljenju jena.

I na europskim burzama cijene dionica jutros su blago oslabile, ponajviše pod pritiskom pada cijena u tehnološkom sektoru.

„U fokusu investitora na inozemnim burzama ponajviše su financijska izvješća kompanija i makroekonomske objave. No, kako za danas nema važnijih objava, očekuje se miran završetak tjedna“, zaključuje Bešević Vlajo.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙