FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: Crobexi na novim najvišim razinama u 15 mjeseci

Autor: neba
ZAGREB, 14. siječnja 2013. (Hina) - Na Zagrebačkoj je burzi tjedan počeo skokom Crobex indeksa na nove najviše razine u posljednjih 15 mjeseci, a uz povećan promet, u fokusu je ulagača dionica Petrokemije.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u plusu otprilike 1 posto, na 1.862 boda, što je njegova najviša razina od 28. rujna 2011. godine, kada je iznosio 1.871 bod.

Crobex10 porastao je, pak, 1,3 posto, na 1.043 boda, također najvišu razinu u posljednjih 15 mjeseci.

Redovni promet iznosio je oko 12 milijuna kuna, što je otprilike 6,5 milijuna kuna više nego u petak u ovo doba, a pritom je oko 3,4 milijuna ostvareno u trgovanju državnim obveznicama.

„Na Zagrebačkoj burzi, kao i na svjetskim tržištima, i danas prevladava pozitivan sentiment, pa su Crobexi u plusu. U fokusu ulagača su dionice Petrokemije te Valamar Adria Holdinga, koja nastavlja pozitivan niz od kada je Hanfa odobrila rješenje toj tvrtki za objavljivanje ponude za preuzimanje društva Riviera Adria“, kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka Zagrebačke banke.

Najveći promet, 1,8 milijuna kuna, do podneva je ostvaren dionicom Petrokemije. Cijena joj je skočila za 5,6 posto, na 260 kuna, nakon medijskih napisa o tome da bi ruski Gazprom mogao biti zainteresiran za kupnju te kutinske kompanije.

S prometom od oko 1,6 milijuna kuna slijedi povlaštena dionica Adris grupe, a cijena joj je porasla 0,3 posto, na 276 kuna.

Dionicom Valamar Adria Holdinga ostvaren je promet od 1,1 milijun kuna, pri čemu joj je cijena porasla 2,3 posto, na 121,60 kuna.

Dionica Riviera Adrije poskupila je, pak, 0,9 posto, na 13 kuna, uz promet od oko 300 tisuća kuna.

Crobexi su od početka godine porasli više od 6 posto, pa su tijekom prošloga petka dosegnuli najviše razine od rujna 2011. godine. No, kraj su dana dočekali u minusu. Danas su, pak, ponovno dosegnuli najviše razine u posljednjih 15 mjeseci.

I na europskim burzama danas vlada dobro raspoloženje. Oko podneva su londonski FTSE, pariški CAC i frankfurtski DAX indeks bili u plusu između 0,2 i 0,7 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙