FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u fokusu investitora kompanije sa solidnim fundamentima

Autor: scvi
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Nakon uzleta od početka godine za više od 8 posto, na Zagrebačkoj burzi Crobexi posljednjih dana stagniraju, a tako bi moglo biti i danas, dok bi u većem fokusu investitora mogla biti izdanja onih kompanija za koje procjenjuju da imaju solidne fundamente.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 6 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 pad.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,26 posto, na 1.886 bodova, dok je Crobex10 ojačao 0,14 posto, na 1.059 bodova.

Redovni promet dionicama dosegnuo je gotovo 17 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna više nego prethodnog trgovinskog dana.

Najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 5,5 milijuna kuna i rastom cijene za 0,65 posto, na 217 kuna.

Milijunski promet ostvaren je bio još i dionicom Zagrebačke banke, pri čemu joj se cijena spustila 1,19 posto, na 36,5 kuna.

Znatnija dobitnica jučer je bila dionica Viadukta – cijena joj je ojačala 4,3 posto na 437 kuna, zahvaljujući objavi novog ugovora s Hrvatskim cestama vrijednim 55,25 milijuna kuna s PDV-om.

„Po rastućem trendu Crobexa od početka godine vidljiv je povratak interesa investitora za ulaganje u dionice, a očit je i priljev novog kapitala na domaće tržište. Posljednjih dana indeksi stagniraju, a takvo njihovo stabilno kretanje očekujem da će se nastaviti i idućih dana“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Uz uobičajeno najlikvidniji HT, i danas bi u fokusu investitora mogla biti izdanja onih kompanija za koje investitori procjenjuju da imaju solidne fundamente, dodaje Bošković.

Na inozemnim burzama također se nastavlja pozitivni trend. Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u posljednjih pet godina, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija.

Dow Jones porastao je 0,46 posto, na 13.712 bodova, a S&P 500 indeks 0,44 posto, na 1.492 boda, što su nove najviše razine tih indeksa od prosinca 2007. godine. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,27 posto, na 3.143 boda.

Na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, unatoč rastu cijena dionica na Wall Streetu, jer su se ulagači odlučili na dobitonosne prodaje nakon što su cijene dionica posljednjih tjedana snažno rasle.

Na većini europskih burzi, pak, cijene dionica jutros su u porastu.

„Najvažniji svjetski burzovni indeksi kreću se stabilno, a investitori su dobro raspoloženi budući da su poslovna izvješća kompanija uglavnom bolja od očekivanja. Danas će ponajviše u fokusu investitora biti financijsko izvješće Applea“, zaključuje Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙