FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: prehrambeni sektor ostvaruje najveće dobitke

Autor: scvi
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Najveće dobitke danas na Zagrebačkoj burzi ostvaruje prehrambeni sektor, pa je i Crobex blago ojačao, skupljajući snagu da probije otpor na 1.895 bodova, čime bi mu bio otvoren put do psihološki važne granice od 2.000 bodova.

Oko podneva Crobex indeks bio je u plusu 0,44 posto, na 1.895 bodova. Crobex10 ojačao je 0,34 posto, na 1.063 boda.

Redovni promet dosegnuo je gotovo 6 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego jučer u ovo doba.

„Već četiri dana Crobex se kreće oko 1.895 bodova, gdje nailazi na ključni otpor. Čini se kao da skuplja snagu, a uspije li probiti taj otpor, otvoren bi mu bio put prema 2.000 bodova“, kaže Siniša Gašparević, investicijski savjetnik u Sektoru riznice i investicijskog bankarstva Banke splitsko-dalmatinske.

Kako dodaje, na burzi postoji izreka „po siječnju se godina poznaje“.

„Sudeći po dobroj izvedbi domaćeg tržišta u prvom mjesecu, moguće je da će i ostatak godine biti dobar. Uostalom, sredinom godine ulazimo u Europsku uniju, što bi trebalo dati poticaj gospodarstvu“, navodi Gašparević.

Najveće dobitke danas bilježi prehrambeni sektor. Dionica Vupika u plusu je 8,79 posto, Zvijezde 5,86 posto, Termes grupe 5,37 posto, Belja 3,37 posto, a Podravke 1,19 posto.

Najlikvidnija je, kao i obično, dionica HT-a, s ostvarenih 2,3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je ojačala 0,22 posto, na 218 kuna.

Među likvidnijim izdanjima znatniji gubitak bilježi dionica Diokija, čija je cijena pala 5,5 posto, na 12,22 kune.

Na europskim burzama najvažniji indeksi nadoknadili su jutrošnje gubitke i sada su većinom u plusu. Trenutno je londonski Ftse na dobitku 0,2 posto, a frankfurtski DAX 0,3 posto, dok je pariški CAC u minusu 0,25 posto.

„Najvažniji burzovni indeksi i dalje u uzlaznom trendu, tako da se u Europi kreću oko najviših razina u zadnja 22 mjeseca, a u SAD-u najviših u pet godina. Cijene dionica čak 93 posto izlistanih kompanija na Wall Streetu iznad su 50-dnevnog pomičnog prosjeka, jer na krilima popustljive monetarne politike vodećih svjetskih središnjih banaka investitori koriste jeftin novac za rizičnija ulaganja“, zaključuje Gašparević.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙