FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 23. siječnja 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

LONDON

Britanski premijer David Cameron obećao je u srijedu da će, bude li ponovno izabran, organizirati do kraja 2017. referendum o ostanku ili izlasku Velike Britanije iz Europske unije. Premijer je u dugoočekivanom govoru o odnosima Britanije i Unije najavio referendum između 2015. i početka 2018., te pozvao da se redefiniraju odnosi njegove zemlje s EU-om na jedinstvenom tržištu. "Vrijeme je da Britanci kažu što žele. Vrijeme je da riješimo to pitanje oko Britanije i Europe", rekao je. Njegova konzervativna stranka ući će u kampanju za izbore 2015. uz obećanje građanima da će ponovno pregovarati o članstvu Britanije u EU-u. Referendum će biti organiziran u prvoj polovici novog vladinog mandata koji počinje 2015., dodao je Cameron. Cameron je rekao da bi želio da Britanija ostane u bloku 27-orice, ali je jasno rekao da smatra kako se EU mora radikalno reformirati.

ZAGREB

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić sudjelovat će od 25. do 27. siječnja na summitu Europske unije (EU) i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC Summit) u Santiagu, u Čileu, na kojem se očekuju čelnici 60 zemalja, doznaje se u srijedu iz ureda glasnogovornika MVEP-a. Na marginama sastanka na vrhu Pusić će se susresti s predstavnicima hrvatskih iseljenika u Čileu, ministrom vanjskih poslova Čilea Alfredom Morenom Charmeom, kolumbijskom ministricom vanjskih poslova Mariom Angelom Holguin Cuellar te kostarikanskim ministrom vanjskih poslova Jose Enriqueom Castillo Barrantesom. EU je vodeći strani ulagač u države CELAC-a s udjelom od 43% ukupnih direktnih stranih investicija, a i latinskoameričke tvrtke su povećale svoja ulaganja u EU, dok se međusobna trgovina u posljednjem desetljeću udvostručila. U priopćenju MVEP-a se ističe da Hrvatska prepoznaje rastuću ulogu i važnost država CELAC-a na globalnoj političkoj i gospodarskoj sceni, a u mnogima od njih ima brojnu iseljeničku zajednicu.

LONDON

Obećanje britanskog premijera Davida Camerona da će organizirati referendum o ostanku Velike Britanije unutar EU-a pozdravio je u srijedu britanski popularni tisak, većinom euroskeptičan, ali ostali dnevnici ocjenjuju ga "rizičnim". "Velika Britanija imat će referendum o Europi", piše trijumfalno Daily Express upozoravajući na "pobjedu u pohodu" na "Bruxelles i njegove ingerencije". Tabloid koji podsjeća da se Cameron zalagao od 2010. za "konzultacije o EU-u", ocjenjuje da će ta odluka "otvoriti žestoku političku raspravu u sljedećim mjesecima i godinama". Sun, koji je također provodio kampanju za referendum, također je zadovoljan, nadajući se da će Cameronov govor biti "početak kraja" britanskog sudjelovanja u EU-u. No, pita se hoće li Cameronov prijedlog da organizira referendum za nekoliko godina biti dovoljan da "okonča raspravu koja se razvila među konzervativcima unazad 20 godina" o EU-u.

BEOGRAD

Vlasti u Beogradu pozvale su, u cilju smirivanja tenzija na jugu Srbije i etnički motiviranog nasilja na Kosovu, Albance u Preševskoj dolini da, sukladno zakonima, legaliziraju spomenik pripadnicima paravojne postrojbe Oslobodilačka vojska Preševa, Bujanovca i Medveđe (OVPBM), koji je uklonjen u nedjelju pa nalogu srbijanskog ministarstva pravosuđa, izvješćuju u srijedu beogradski mediji. Predsjednik državnog Koordinacijskog tijela za jug Srbije Zoran Stanković pozvao je Albance s juga da "sukladno zakonu podnesu zahtjev za legaliziranje spomenika" iz Preševa koji je u centru grada bio podignut pripadnicima OVPMB , navodi "Blic". Lokalni albanski političari još se nisu očitovali o ovoj ponudi.

MOSKVA

Gotovo 80 Rusa iz Sirije doputovalo je u srijedu ujutro u Moskvu dvama zrakoplovima koje je unajmilo rusko ministarstvo za izvanredna stanja, u prvoj operaciji ruskih vlasti za evakuaciju svojih državljana zbog sukoba u toj zemlji. Dva zrakoplova, Jak-42 i Il-76, koji su poletjeli iz Bejruta, u Libanonu, sletjeli su u srijedu rano ujutro u zračnu luku Domodjedovo u ruskoj prijestolnici. Ruski državljani dovezeni su u libanonsku prijestolnicu cestovnim putem. Dočekalo ih je osoblje ministarstva i psiholozi. Većina povratnika su Ruskinje udate za Sirijce i Palestince i njihova djeca, dodaje ministarstvo u priopćenju. "Riječ je o osobama iz različitih dijelova Sirije koji su zatražili pomoć ruskog veleposlanstva u Damasku jer se nisu imali gdje skloniti i jer su zbog sukoba ostali bez sredstava za život", obrazložio je. Po informaciji ruskog ministarstva vanjskih poslova, kako prenosi agencija Interfax, među povratnicima je 27 djece.

BANGKOK

Tajlandski novinar i aktivist blizak tajlandskom pokretu "crvenih košulja", optužen zbog vrijeđanja kraljevske obitelji, osuđen je u srijedu u Bangkoku na 11 godina zatvora, na što su odmah reagirali Europska unija i aktivisti za ljudska prava osudivši takvu presudu. Somyot Prueaksakasemsuk, doveden na sud s lancima na nogama i dižući dva prsta u zrak u znak pobjede, osuđen je zbog objavljivanja dvaju članaka u časopisu "Glas potlačenih", bliskom bivšem premijeru Thaksinu Shinawatri, u veljači i u ožujku 2010. Prueaksakasemsuk je u vrijeme objavljivanja spornih članaka bio glavni urednik tog časopisa. Dok u zemlji raste nezadovoljstvo zbog zakona kojim se kažnjava vrijeđanje kralja Bhumibola, 51-godišnji aktivist, uhićen u travnju 2011., osuđen je na pet godina zatvora za svaki objavljeni tekst. Sud je usto presudio da mora odslužiti raniju uvjetnu kaznu od godine dana zatvora zbog klevete.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙