FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japanska potpora gospodarstvu oraspoložila naftna tržišta

Autor: mkuz
LONDON, 22. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte prekoračile su u utorak na londonskom tržištu razinu od 112 dolara jer je ulagače ohrabrilo obećanje Japana da će upumpati više novaca u svoje gospodarstvo, što se nadovezalo na pozitivne signale za rast u SAD-u i Kini.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 50 centi, na 112,21 dolara. Na američkom tržištu nije bilo većih promjena cijena u odnosu na kraj prošlog tjedna i barelom se trgovalo po cijeni od 95,56 dolara.

Tržišta je oraspoložila spremnost japanske središnje banke (BOJ) da podupre izlazak gospodarstva iz dugotrajnog razdoblja stagnacije. Banka je tako udvostručila ciljanu razinu inflacije, na dva posto, i ublažila monetarnu politiku, popuštajući time ključnim zahtjevima nove vlade.

"Snažniji Japan dobar je za globalno gospodarstvo", rekao je Jeremy Friesen iz hongkongškog Societe Generalea.

Kina je pak na dobrom putu da se oporavi od najduljeg razdoblja usporenog gospodarskog rasta od financijske krize iz 2008. Analitičari Barclays Capitala prognozirali su da će potražnja u drugom po veličini svjetskom potrošaču nafte ove godine porasti na 460 tisuća barela dnevno, sa 330 tisuća barela dnevno koliko je iznosila u 2012.

Signali iz SAD-a također nagovješćuju poboljšanje. Jučer su tržišta u SAD-u bila zatvorena zbog Dana Martina Luthera Kinga a dan je protekao u znaku svečane inauguracije novog-starog predsjednika Baracka Obame, koji je pozvao Amerikance da odbace podjele i pokažu jedinstvo. Njegove su poruke analizirane u prvom redu u kontekstu predstojećeg nastavka pregovora o proračunu i zaduživanju.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas na svojim internetskim stranicama objavila da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 109,32 dolara, što znači da je porasla 40 centi u odnosu na prijašnji trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙