FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napadi u Alžiru poduprli naftna tržišta

Autor: mkuz
LONDON, 17. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima nakon napada islamističkih militanata na plinsko polje u Alžiru i otmica, ali je rast ograničila zabrinutost za svjetsko gospodarstvo.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 32 centa, na 110,00 dolara. U ugovorima za isporuke u veljači koji su istekli jučer cijene su se smanjile za 31 cent dok su u ugovorima za isporuku u ožujku ostale gotovo nepromijenjene. Na američkom su tržištu cijene porasle skromna 23 centa, na 94,47 dolara.

Islamistički borci otvorili su međunarodnu frontu u građanskom ratu u Maliju, otevši desetak talaca u plinskom pogonu u alžirskoj pustinji upravo u vrijeme pokretanja francuske ofenzive protiv pobunjenika u susjednom Maliju.

Dodatnu potporu naftnim tržištima pružio je i neočekivani pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Državama u prošlom tjednu. Vladini podaci pokazali su da su se zalihe smanjile za 951 tisuću barela a analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su njihov rast za 2,3 milijuna barela.

Rast cijena na naftnim tržištima ograničila je ipak zabrinutost za stanje u svjetskom gospodarstvu, koju je potpirila Svjetska banka sniženjem prognoze o svjetskom gospodarskom rastu na 2,4 posto, s prethodno prognoziranih tri posto.

Bojazni su dodatni potpirili podaci europskog udruženja proizvođača automobila koji su pokazali da je europsko automobilsko tržište u prosincu oslabilo na najnižu razinu u zadnjih 17 godina.

Pad gospodarske aktivnosti mogao bi dovesti do slabije potražnje za energijom.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je danas na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 107,75 dolara, što znači da je pala za 60 centi u odnosu na prijašnji trgovinski dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙