FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte porasle prema 112 dolara uoči kineskih podataka

Autor: mkuz
LONDON, 8. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte porasle su u utorak na londonskom tržištu prema razini od 112 dolara dok ulagači čekaju objavu podataka iz Kine koji bi trebali potvrditi procjene o oporavku gospodarskog rasta drugog po veličini potrošača energenata u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 30 centi, na 110,70 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena i njime se trgovalo po 93,41 dolara.

Trgovci očekuju objavu kineskih trgovinskih podataka za prosinac, najavljenu za četvrtak, kako bi provjerili hoće li potvrditi stabilan, iako spor oporavak kineskog gospodarstva.

Kineski podaci mogli bi pokazati oporavak izvoza u prosincu nakon tri mjeseca pada, iako bi ga mogla zakočiti slaba potražnja na dva najveća izvozna kineska tržišta, američkom i europskom.

"Pojavili su se vrlo jasni pokazatelji da je završilo razdoblje usporavanja (kineskog gospodarskog rasta). Najnoviji vodeći gospodarski pokazatelji pokazuju također da svjetsko gospodarstvo ponovo raste, što posebno vrijedi za ključne potrošače roba poput Kine i SAD-a", ističu u jednom izvješću analitičari Credit Suissea.

Pozornost tržišta privlači i predstojeći sastanak Europske središnje banke, čiji će čelnici u četvrtak donijeti odluku o visini ključnih kamatnih stopa u eurozoni. Ekonomisti koje je anketirao Reuters podijeljeni su oko izgleda za smanjenje kamatnih stopa u 2013. Razlog bi moglo biti smanjenje gospodarskih aktivnosti u regiji tri tromjesečja zaredom u prošloj godini.

Ulagači će također pratiti podatke o zalihama sirove nafte u Sjedinjenim Državama u utorak i srijedu. Prema preliminarnoj Reutersovoj anketi, komercijalne zalihe sirove nafte vjerojatno su se smanjile u prošlom tjednu za 300.000 barela, budući da su rafinerije zbog poreza smanjile uvoz na kraju godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 108,15 dolara, što znači da je bila 53 centa niža nego na kraju prošloga tjedna.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙