FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijene nafte poskočile zbog smanjene saudijske proizvodnje

Autor: mkuz
LONDON, 10. siječnja 2013. (Hina/Reuters) - Cijene barela nafte primaknule su se u četvrtak razini od 113 dolara na londonskom tržištu nakon vijesti o oštrom smanjenju saudijske proizvodnje i o eksploziji u Jemenu, koje su se nadovezale na optimistične podatke o kineskoj trgovini.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 1,53 dolara na 113,29 dolara, da bi se potom stabilizirala na 112,9 dolara. Na američkom je tržištu barel poskupio za 1,6 dolara, na 94,7 dolara.

U posljednja dva mjeseca prošle godine Saudijska Arabija smanjila je proizvodnju sirove nafte za oko 700 tisuća barela dnevno, na oko devet milijuna barela dnevno u prosincu, kazao je izvor u industriji upoznat s naftnom politikom te zemlje.

Najveći izvoznik nafte u svijetu u prosincu je dnevno proizvodio 9,025 milijuna barela, u odnosu na 9,49 milijuna barela u studenome. To je više od milijun barela dnevno manje nego prošlog ljeta kada je proizvodio rekordne količine nafte.

Dodatnu je potporu cijenama danas pružio i prekid protoka nafte kroz glavni izvozni naftovod u Jemenu nakon eksplozije koju su izazvali nepoznati napadači, priopćeno je iz tamošnje vlade i naftnih kompanija.

Optimizam su ulijevali i snažni kineski trgovinski podaci, potaknuvši očekivanja da će gospodarski oporavak u drugom najvećem naftnom potrošaču u svijetu povećati potražnju za tim energentom. Kineski izvoz i uvoz u prosincu je ojačao više nego što se očekivalo, stvarajući trgovinski višak od 31,6 milijardi dolara, s 19,6 milijardi dolara u prethodnom mjesecu.

"Sva tri navedena faktora, Saudijska Arabija, Jemen i Kina, redom podupiru cijene na tržištu. Vijest o Saudijskoj Arabiji ne iznenađenje, znali smo da se proizvodnja smanjuje, ali ne u toj mjeri i ne tako brzo", rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associates.

Rijad je priopćio da favorizira cijenu nafte od oko 100 dolara po barelu, ali nedavna izvješća sugeriraju da je tržište vrlo dobro opskrbljeno, dok će proizvodnja iz nekih područja, osobito iz Sjeverne Amerike, snažno rasti u naredne dvije godine.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 109,01 dolara, što znači da je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodni radni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙